ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Η ΕΕ κατηγορεί Facebook, Twitter και Google για τη στάση τους στα fake news

Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι λίγοι οι νομοθέτες που πιέζουν για ρύθμιση στον τομέα των ψεύτικων ειδήσεων.

 
Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν καταφέρνουν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA της ΕΕ, ζήτησε εθνική νομοθεσία για να καταπολεμηθούν τα fake news.

«Πρέπει να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση της.

«Οι πλατφόρμες δεν έχουν παράσχει αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι νέες πολιτικές και εργαλεία αναπτύσσονται έγκαιρα και με επαρκείς πόρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση των Επιτρόπων της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τη Δικαιοσύνη (Βιέρα Γιούροβα), Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία (Μαρίγια Γκάμπριελ) και Ψηφιακή Ενιαία Αγοράς(Άντρους Άνσιπ).

Οι λέξεις που ειπώθηκαν αντικατοπτρίζουν εκείνες που ήδη εξέφρασε το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ τον Ιανουάριο, όταν το Facebook και άλλα κοινωνικά μέσα εξέδωσαν την πρώτη τους έκθεση σύμφωνα με τον εθελοντικό κώδικα πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης που συμφωνήθηκε με τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ.

Οι εκθέσεις υποτίθεται ότι περιγράφουν λεπτομερώς τη συμμόρφωση των πλατφορμών με τον κώδικα πρακτικής της Κομισιόν, ένα εθελοντικό πλαίσιο που στοχεύει στην εξάλειψη της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Η ΕΕ δημοσίευσε την πρώτη έκθεση συμμόρφωσης στον κώδικα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Οι υπογράφοντες το σύνολο μέτρων περιλαμβάνουν το Facebook, τη Google και το Twitter. Εκείνη την εποχή, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ασφαλείας Κίνγκ περιέγραψε τις πρώτες αναφορές ως «αποσπασματικές, αδιαφανείς και αυτοεπιλεγόμενες».

Facebook

Η δήλωση που έκανε την Πέμπτη η Κομισιόν κυμάνθηκε σε αντίστοιχο τόνο, με το Facebook να κατηγορείται ότι δεν ανέφερε «σχετικά με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που αναλήφθηκαν τον Ιανουάριο όσον αφορά τον έλεγχο των τοποθετήσεων διαφήμισης», καθώς και την αποτυχία του να αποκαλύψει «τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών που καταργήθηκαν λόγω κακόβουλων δραστηριοτήτων που στοχεύουν συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε απάντηση, η στάση του Facebook ήταν αμυντική.

«Είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης δεικτών επιδόσεων γύρω από την πολιτική διαφήμιση αλλά αυτές θα είναι διαθέσιμες μόνο όταν το αρχείο των διαφημίσεων ξεκινήσει εκτός ΗΠΑ», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Facebook στο EURACTIV μέσω email.

«Όσον αφορά τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών που καταργούμε από το Facebook, παρέχουμε ενημερώσεις σχετικά με αυτό στην εξαμηνιαία Έκθεση Διαφάνειας. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποβάλουμε εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επισημάνουμε την πρόοδο που σημειώνουμε σε κάθε τομέα που περιγράφεται στον κώδικα».

Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων στο Facebook, Νίκ Κλέγκ, αποκάλυψε ότι οι πληρωμένες πολιτικές διαφημίσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά νέων κανόνων στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές. Τα νέα μέτρα προβλέπεται να κυκλοφορήσουν από το Facebook τον Μάρτιο.

Twitter

Εν τω μεταξύ, το Twitter βρέθηκε αντιμέτωπο με πυρά για έλλειψη δεδομένων που να αποδεικνύουν τη δέσμευσή του να βελτιώσει τον έλεγχο της τοποθέτησης διαφημίσεων, επιπλέον από την αναβολή της ενημέρωσης για τις προσπάθειες να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις.

Το δίκτυο κοινωνικών μέσων τοποθετήθηκε σε πιο συμβιβαστικό τόνο την Πέμπτη.

«Οι εκθέσεις μας θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην προετοιμασία για τις εκλογές της ΕΕ τον Μάιο», δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter στο EURACTIV.

«Προσβλέπουμε να αναλύσουμε στην επόμενη έκθεσή μας νέους κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια των διαφημίσεων των πολιτικών εκστρατειών για τις εκλογές».

Οι μετρήσεις που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν από την Google «δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες και δεν διευκρινίζουν το βαθμό στον οποίο λήφθηκαν  ενέργειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης». Μέχρι και την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, η Google δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα του EURACTIV.

Να ρυθμίσουμε ή όχι;


Μετά από δύο μη ικανοποιητικές αποδόσεις της έκθεσης συμμόρφωσης, υπάρχουν ορισμένοι που τώρα αρχίζουν να μιλούν πιο ειλικρινά για τη δυνατότητα ρύθμισης.

Επίσης, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA) δημοσίευσε έγγραφο γνωμοδότησης για την εκλογική κυβερνοασφάλεια σε επίπεδο ΕΕ.

Στο έγγραφο, ο ENISA συνιστά στα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάσουν «την εισαγωγή εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την διαδικτυακή παραπληροφόρηση». Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΕΕ για τη ρύθμιση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των ηλεκτρονικών πλατφορμών, αυτό θα «εξασφάλιζε μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης που έχει στόχο την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Udo Helmbrecht, εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, μίλησε για τα κίνητρα πίσω από όσους προσπαθούν να διαταράξουν τη δημοκρατική διαδικασία λέγοντας ότι «μπορούν να είναι πολλαπλά, για παράδειγμα, για οικονομικό κέρδος, φήμη ή για να προκαλέσουν χάος και αναρχία, προσπαθώντας να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και να ανατρέψουν την πολιτική αντιπολίτευση».

Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως, δεν είναι λίγοι οι νομοθέτες που πιέζουν για ρύθμιση στον τομέα των ψεύτικων ειδήσεων.

Μετά τη δήλωση της Κομισιόν την Πέμπτη, ο πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Guy Verhofstadt, εκφράστηκε σε έντονους τόνους.

«Η ακεραιότητα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών και των δημοκρατιών μας κινδυνεύει», έγραψε στο Twitter. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η ανάγκη για ρύθμιση είναι πασιφανής».

Στο περιθώριο μιας πρόσφατης διάσκεψης για την κυβερνοασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η EURACTIV μίλησε στον αρμόδιο Επίτροπο Aσφαλείας Τζούλιαν Κίνγκ.

Όπως είπε η ρύθμιση θα είναι χωρίς αμφιβολία στο τραπέζι σε περίπτωση που οι πλατφόρμες αποτύχουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, όταν πιέστηκε να δώσει λεπτομέρειες για το εάν η μελλοντική ρύθμιση θα είναι «αναπόφευκτη», ο Κίνγκ είπε ότι «θέλει να δώσει στις πλατφόρμες την ευκαιρία να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν».

Πηγή: Euractiv.gr 

 
Πέθανε ο «πατέρας» των κουάρκ, ο νομπελίστας φυσικός Μάρεϊ Γκελ-Μαν
Ο θάνατος του επήλθε στο σπίτι του στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, όπου ήταν συνιδρυτής και διακεκριμένος...
25.05.2019, 09:44
Η Huawei κινδυνεύει να μειώσει στο μισό το μερίδιό της στην αγορά
Οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι οι πωλήσεις της Huawei θα μειωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες...
25.05.2019, 08:11
Το Facebook σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό του ψηφιακό κρυπτονόμισμα
Η πρωτοβουλία του Facebook (το σχετικό σχέδιο φέρει τον κωδικό Project Libra) αναμένεται να το φέρει σε...
24.05.2019, 15:43
Η Space X έθεσε σε τροχιά τους πρώτους 60 δορυφόρους της Starlink
Η εκτόξευση, που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου φιλόδοξου σχεδίου του Ίλον Μασκ, έγινε με πύραυλο Falcon 9...
24.05.2019, 09:56
Το Facebook απενεργοποίησε άλλους 2,2 δισεκατομμύρια fake λογαριασμούς
Όπως, εξάλλου, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του κοινωνικού δικτύου, την ίδια εξάμηνη περίοδο αφαιρέθηκαν...
24.05.2019, 08:22
Και η Ελλάδα στις χώρες που υιοθέτησαν τις αρχές ΟΟΣΑ για τεχνητή νοημοσύνη
Οι Αρχές παρουσιάστηκαν και υιοθετήθηκαν στην ετήσια υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (22 και 23 Μαΐου)...
23.05.2019, 09:59
Ανακαλύφθηκε στον αρκτικό Καναδά το αρχαιότερο απολίθωμα μύκητα
Ο πολυκύτταρος καναδικός μύκητας (που ονομάστηκε Ourasphaira giraldae) ανήκει στην Προτεροζωική εποχή, πολύ...
23.05.2019, 09:08
Η Panasonic αναστέλλει τις δοσοληψίες με την Huawei
«Σταματήσαμε τις συναλλαγές μας με τη Huawei και 68 θυγατρικές της οι οποίες υπόκεινται στην απαγόρευση της...
23.05.2019, 05:54
Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη (video)
Η πτώση του μετεωρίτη θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του '50,
22.05.2019, 12:43
Instagram στα χνάρια του Facebook: Διέρρευσαν δεδομένα 49 εκατ. χρηστών
Tο Instagram ανήκει στη Facebook από το 2012. Το Facebook βαρύνεται με σειρά σκανδάλων διαρροής προσωπικών...
21.05.2019, 19:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 29  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.