Προειδοποίηση Βρετανών βουλευτών για διαδικτυακούς κολοσσούς - γκάνγκστερ

Έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού στη Βρετανία καλεί στην υιοθέτηση ενός «κώδικα ηθικής» που θα διασφαλίζει ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης θα αφαιρούν επιβλαβές και επικίνδυνο περιεχόμενο.

Μετά από έρευνα 18 μηνών με κύριο αντικείμενο την παραπληροφόρηση και τα 'fake news', οι βουλευτές που απαρτίζουν την επιτροπή σημειώνουν ότι αυτές οι εταιρείες έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημοκρατία, με την «κακόβουλη και αμείλικτη» στόχευση των πολιτών με παραπληροφόρηση.

Αναφέρουν επίσης στην έκθεση ότι οργανισμοί όπως το Facebook εκμεταλλεύονται την κυριαρχία τους για να συντρίβουν ανταγωνιστές.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι εσωτερικά έγγραφα από το Facebook δείχνουν πως η εταιρεία παραβίασε νόμους επιλέγοντας να πουλήσει ιδιωτικά στοιχεία χρηστών χωρίς την άδειά τους.

«Εταιρείες όπως το Facebook δε θα πρέπει να επιτρέπεται να συμπεριφέρονται ως 'ψηφιακοί γκάνγκστερ' στον κόσμο του διαδικτύου, θεωρώντας εαυτούς μπροστά και υπεράνω του νόμου», προειδοποιεί η έκθεση.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο