Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο σύντομης ολικής αποσύνδεσης από το Ίντερνετ

Το ενδεχόμενο μιας σύντομης σε διάρκεια ολικής αποσύνδεσης της από το ίντερνετ εξετάζει η Ρωσία στο πλαίσιο πειράματος ελέγχου των συστημάτων κυβερνοασφάλειας της χώρας.

Όπως αναφέρει το zdnet, σκοπός του πειράματος είναι να επιβεβαιωθεί το κατά πόσο ένα σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβρη του 2018 και υποχρεώνει τους διαδικτυακούς παρόχους της χώρας να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ρωσικού διαδικτυακού ιστού Runet, που σε μια δυνητική κατάσταση εξωτερικής απειλής θα υποκαθιστούσε τον παγκόσμιο ιστό από τον οποίο και θα αποκοβόταν η Ρωσία, λειτουργεί ή χρειάζεται τροποποιήσεις.

Ειδικότερα, οι ρωσικοί πάροχοι internet θα πρέπει να εγκαταστήσουν τεχνικά μέσα, που θα επιτρέπουν στους Ρώσους χρήστες να ανακατευθύνονται σε σημεία που έχουν εγκριθεί ή ελέγχονται από την Roskomnazor, την αρμόδια ρωσική ρυθμιστική αρχή.

Η Roskomnazor θα ελέγχει τη διαδικτυακή κίνηση ούτως ώστε να απαγορεύεται η πρόσβαση χρηστών σε απαγορευμένο περιεχόμενο και να διασφαλίζεται πως η ιντερνετική κίνηση θα συντελείται εσωτερικά στη χώρα και όχι μέσω σέρβερ που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η ημερομηνία συντέλεσης του πειράματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, εντούτοις μάλλον αναμένεται πριν την 1η Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω ενέργεια έρχεται στο περιθώριο των συχνών ανακοινώσεων από χώρες του ΝΑΤΟ, για δραστικά μέτρα σε κυβερνοεπιθέσεις με τις οποίες και έχει συσχετιστεί η Ρωσία.

Πηγή: zdnet