ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Ινδοί επιστήμονες απορρίπτουν τις θεωρίες του Αϊνστάιν

Οι οργανωτές του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για όσα απολύτως ανορθόδοξα ακούστηκαν από το βήμα του σημαντικού αυτού Συνεδρίου

 
Η αρχαία Ινδία είχε, μεταξύ άλλων, εφεύρει την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα και στα «παιδιά του σωλήνα», δηλαδή την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ ο θεός Βισνού κυνηγούσε τους εχθρούς του με πραγματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους. Όσο για τις ανακαλύψεις του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, δεν ήσαν κάτι το πρωτότυπο και αξιόλογο για την επιστήμη!

Με τέτοιες δηλώσεις και ανακοινώσεις που έκαναν ορισμένοι ομιλητές σε σημαντικό επιστημονικό συνέδριο στην Ινδία, το οποίο παρακολούθησαν νομπελίστες επιστήμονες και ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι, δεν ήταν καθόλου παράξενο που ξεσηκώθηκε σάλος.

Οι οργανωτές του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για όσα απολύτως ανορθόδοξα ακούστηκαν από το βήμα της εκδήλωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Διάφοροι επιστήμονες έκριναν σκόπιμο να αφήσουν ανεξέλεγκτα ελεύθερη τη φαντασία τους ή να προσφύγουν σε λογοτεχνικές και συμβολικές αναφορές σε θρησκευτικά και άλλα αρχαία ινδικά κείμενα, προσδίδοντάς τους κυριολεκτική σημασία και επιστημονικό κύρος.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο κρούσμα διείσδυσης ινδουιστικών εθνικιστικών και θρησκευτικών θεωριών στη δημόσια πλέον σκηνή και ατζέντα της μεγαλύτερης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου με την πανάρχαια παράδοση, για την οποία δικαιολογημένα είναι υπερήφανη.

Όμως σε μερικούς η υπερηφάνεια αποκτά εξωπραγματικές διαστάσεις. Όπως υποστήριξε ο Ναγκεσγουάρ Ράο, καθηγητής ανόργανης χημείας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Άντρα της Νότιας Ινδίας, «είχαμε 100 Καουράβας (σ.σ. απογόνους του μυθικού βασιλιά Κουρού του έπους Μαχαμπαράτα) από μια μητέρα χάρη στην τεχνολογία των βλαστικών κυττάρων και του δοκιμαστικού σωλήνα». Εν ολίγοις, ένας επιστήμονας και μάλιστα σε υψηλή θέση βασίστηκε σε ένα αρχαίο λογοτεχνικό κείμενο για να υποστηρίξει ότι η αρχαία Ινδία είχε ανακαλύψει την εξωσωματική γονιμοποίηση πριν χιλιάδες χρόνια.

Ο ίδιος, αντλώντας πάλι έμπνευση από τη Μαχαμπαράτα, είπε ότι «ο Κύριος Βισνού χρησιμοποιούσε κατευθυνόμενους πυραύλους γνωστούς ως “Βισνού Τσάκρα”, με τους οποίους κυνηγούσε στόχους εν κινήσει».

Ένας άλλος επιστήμονας από πανεπιστήμιο στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού ισχυρίστηκε με άνεση ότι οι ανακαλύψεις του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν δεν ήσαν πραγματικά πρωτοποριακές.

Οι οργανωτές του συνεδρίου, οι οποίοι δεν ήξεραν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν, προσπάθησαν κάπως να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο, χαρακτηρίζοντας «ατυχές» το γεγονός ότι η εκδήλωση «εκτροχιάστηκε» από τέτοιες αναφορές.

«Δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις και κρατάμε αποστάσεις από αυτά τα σχόλια. Είναι κάτι ατυχές. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τέτοιου είδους δηλώσεις από υπεύθυνους ανθρώπους», δήλωσε ο Πρεμέντου Μαθούρ, γενικός γραμματέας της Ένωσης του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου.

Όμως το πρόβλημα έχει βάθος. Πέρυσι ακόμη και ο υπουργός Σάτια Παλ Σινγκ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανώτερη εκπαίδευση και μέλος του κυβερνώντος εθνικιστικού-ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, δήλωσε ότι η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου είναι εσφαλμένη και υποσχέθηκε ότι το διδακτικό πρόγραμμα στις σχολές θα αλλάξει γι' αυτό το λόγο.

Το 2018 ο υπουργός επιστήμης Χαρς Βαρντάν δήλωσε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πήραν από τους αρχαίους Ινδούς τις πρώτες μαθηματικές γνώσεις τους, ενώ παραποίησε δηλώσεις του αείμνηστου Βρετανού κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ ότι -δήθεν- στις Βέδες αναφέρονται ανακαλύψεις σημαντικότερες από τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του Μπαρατίγια Τζανάτα Ναρέντρα Μόντι το 2015 είχε υποστηρίξει ότι τα αρχαία ινδικά κείμενα αποτελούν απόδειξη πως στην αρχαία Ινδία γίνονταν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.


 
Η ESA θέλει να αρχίσει γεωτρήσεις στη Σελήνη έως το 2025
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει για πρώτη φορά μια επιστημονική αποστολή στη Σελήνη με...
22.01.2019, 08:44
Πρώτο πρόστιμο για το GDPR στην Google: 50 εκατομμύρια ευρώ από την Γαλλία
Ίσως πρόκειται για την πρώτη βολή στην επιβολή ποινών από ευρωπαϊκές Αρχές για χρήση προσωπικών δεδομένων.
21.01.2019, 19:33
Πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη
Στη χώρα μας, η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, δηλαδή η έναρξη της μερικής έκλειψης, θα ξεκινήσει...
21.01.2019, 02:24
Κόντρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το hashtag #δεν_θα_παω_γιατι
Πολλοί χρήστες υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του επίμαχου hashtag δεν αποτελεί αυθόρμητη κίνηση, αλλά...
20.01.2019, 08:04
Ολική σεληνιακή έκλειψη το βράδυ της Κυριακής
«Τρία σε ένα» το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου προς χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου: πανσέληνος...
18.01.2019, 09:09
Οι δακτύλιοι του Κρόνου μπορεί να είναι νεότεροι και από τους δεινόσαυρους
Ο Κρόνος δεν είχε πάντα τους θεαματικούς δακτυλίους του, αλλά αυτοί είναι σχετικά πρόσφατο δημιούργημα.
18.01.2019, 08:22
Τιμ Κουκ: Να δοθεί ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων στους χρήστες
Ο επικεφαλής της Apple κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς νομοθέτες να δώσουν στους χρήστες τον έλεγχο των...
17.01.2019, 21:26
ΕΠΙΣΤΗΜΗ— Αποκωδικοποιήθηκε το DNA της φέτας. Η διατροφική της αξία και οι ιδιότητες
Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέλυσαν την ελληνική φέτα...
17.01.2019, 16:27
Πέθαναν λόγω του κρύου τα πρώτα κινεζικά φυτά που βλάστησαν στο φεγγάρι
Οι σπόροι βαμβακιού ήσαν οι πρώτοι που βλάστησαν σε άλλο ουράνιο σώμα, αλλά όχι οι πρώτοι που βλάστησαν στο...
17.01.2019, 08:38
Η Google τιμά τον Ρώσο σκηνοθέτη Κονσταντίν Στανισλάφσκι
Έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες και πρωτοπόρο της υποκριτικής του ρωσικού θεάτρου τιμά η Google.
17.01.2019, 05:58

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 32  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.