Γερμανία: Εντολή στην Apple να αποσύρει iPhone από 15 καταστήματά της

Νέο πλήγμα για την Apple, αυτή τη φορά στη Γερμανία, καθώς της δόθηκε εντολή να αποσύρει συγκεκριμένα μοντέλα iPhone από 15 της καταστήματα στη χώρα, εξαιτίας παραβιάσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του κατασκευαστή επεξεργαστών Qualcomm.

Δικαστήριο του Μονάχου, στις 20 Δεκεμβρίου, αποφάνθηκε ότι η Apple είχε παραβιάσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας της αμερικανικής Qualcomm σχετικά με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Την Πέμπτη, η Qualcomm κατέβαλε ομόλογο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, επιτρέποντας να προχωρήσει η απαγόρευση των μοντέλων iPhone 7 και 8. Το ομόλογο θα καταβληθεί στην Apple ως αποζημίωση σε περίπτωση που κατασκευαστής των iPhone κερδίσει την έφεση στην οποία προσέφυγε κατά της απαγόρευσης. Οι δύο εταιρείες διαφωνούν σχετικά με το αν η δικαστική εντολή καλύπτει επίσης την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών iPhone σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας τρίτων, όπως πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με το ΒΒC, τα μοντέλα τελευταίας γενιάς iPhone XS, iPhone XS Max και iPhone XR θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στα καταστήματα της Apple στη Γερμανία.

Όταν η απόφαση ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, η Apple δήλωσε ότι σχεδίαζε να την εφεσιβάλει."Η εκστρατεία της Qualcomm είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια αντιπερισπασμού για τις πραγματικές διαφορές μεταξύ των εταιρειών μας", δήλωσε τότε εκπρόσωπος της Apple. "Η Qualcomm επιμένει σε υπερβολικές χρεώσεις για πράγματα δεν έκαναν, και για τη συμπεριφορά τους διερευνώνται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο’’ υποστήριξε το στέλεχος της εταιρείας του Κουπερτίνο. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Qualcomm κέρδισε δικαστικά μέτρα εναντίον της Apple στην Κίνα, με τα οποία απαγορεύτηκε η πώληση ορισμένων μοντέλων iPhone, από το iPhone 6S έως το iPhone X. Η απαγόρευση αυτή ήταν αποτέλεσμα διαφορετικής διαφωνίας σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας λογισμικού. Ωστόσο, η Apple δήλωσε ότι όλα τα μοντέλα iPhone συνεχίζουν να πωλούνται στην Κίνα, μετά από μια ενημέρωση λογισμικού στην οποία προχώρησε.

Η Qualcomm έχει μηνύσει την Apple και στις ΗΠΑ, κατηγορώντας της ότι μοιράζεται πατέντες της με τους ανταγωνιστές της.

Πτώση σχεδόν 9% κατέγραψε την Πέμπτη ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Apple στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street, μετά την πρωτοφανή στα χρονικά προειδοποίηση της εταιρείας από το Κουπερτίνο για μειωμένες πωλήσεις στην Κίνα. Το απόγευμα της Πέμπτης η μετοχή της Apple κατέγραφε απώλειες άνω του 8%.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ