Κλείσιμο

Άμεση πρόσβαση σε κωδικούς social media υπόπτων ζητά η βρετανική αστυνομία

Η τραγική δολοφονία της 13χρονης Λούσι Μακχιού έγινε η αφορμή ώστε η επίτροπος της βρετανικής αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, να ζητά από τις εταιρείες social media να παρέχουν άμεσα τους κωδικούς πρόσβασης τόσο των υπόπτων όσο και των θυμάτων.
  
Στις 25 Ιουλίου, η Λούσι Μακχιού εθεάθη, τελευταία φορά, να περνά μπροστά από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της, στις 9:30, ενώ την επόμενη μέρα το άψυχο σώμα της βρέθηκε 2 μίλια πιο μακριά, στο δάσος του Σαουθάμπτον.

Ο Στέφεν Νίκολσον θεωρήθηκε ύποπτος για την άγρια δολοφονία της 13χρονης και για ασέλγεια εις βάρος της, και αρνούμενος να δώσει τον κωδικό της προσωπικής σελίδας του στο facebook, συνελήφθη.

Παρά το γεγονός πως βγήκε με εγγύηση, την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκισης, λόγω της άρνησης παράδοσης των κωδικών του facebook, βάση του Regulation of Investigatory Powers Act.

Οι αστυνομικοί που διερευνούν την υπόθεση σχολιάζουν πως «Μας παίρνει πολύ χρόνο να αποκτήσουμε πρόσβαση στους κωδικούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαλεύκανση των υποθέσεων».

Η επίτροπος τονίζει πως η μητροπολιτική αστυνομία αντιμετωπίζει πολύ αυστηρούς νομικούς μηχανισμούς σχετικά με την απόκτηση προσωπικών δεδομένων των υπόπτων ενώ εκπρόσωπος του facebook δηλώνει πως «συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές και ακολουθούμε όλες τις νομικές οδούς του MLAT (Mutual Legal Assistance Treaty)», της συμφωνίας ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας για την αποκάλυψη διαδικτυακών προσωπικών δεδομένων.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC, η Ντικ απέφυγε να σχολιάσει την συγκεκριμένη υπόθεση, όμως συμφώνησε πως η πρόσβαση σε τέτοιου είδους δεδομένα πρέπει να είναι άμεση για τις αρχές, προκειμένου να καταφέρνουν να εξιχνιάζουν τέτοιες υποθέσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Σέβομαι τις νομικές διαδικασίες, όμως συχνά γίνονται τροχοπέδη στην γρήγορη εξιχνίαση των υποθέσεων».

Το facebook, από την πλευρά του, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση της 13χρονης, συμμετέχει στις έρευνες και απευθυνόμενο στην οικογένεια της Λούσι δηλώνει πως «Είναι μία τρομακτική υπόθεση, η σκέψη μας είναι δίπλα στην οικογένεια της Λούσι Μακχιού και συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες».


Πηγή: skai.gr