Τουρκία: Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς μεσαιωνικού χαμάμ (βίντεο . φωτό)

Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς ενός μεσαιωνικού χαμάμ ή λουτρού του 13ου αιώνα στήθηκε τη Δευτέρα, ώστε να διασωθεί από τη λειτουργία φράγματος στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το χαμάμ του 13ου αιώνα μεταφέρθηκε από την ιστορική πόλη Χασανκίφ, μέρος της οποίας θα βυθιστεί όταν το νέο φράγμα στην επαρχία Μπατμάν της Τουρκίας γεμίσει με νερό.

The relocation of the historical hammam underway in Batman province, Turkey, August 6, 2018. (AA)

Ένα 256τροχο φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια χρησιμοποιήθηκε για να μετακινήσει το 1.500 τόνων χαμάμ τρία χιλιομέτρα από την αρχική του θέση σε ένα κοντινό πολιτιστικό πάρκο στην επαρχία Μπατμάν. 

«Θα μεταφερθούν και άλλα έξι μνημεία. Το Χασανκίφ θα διατηρήσει την ιστορική του ταυτότητα» δήλωσε ο τούρκος κυβερνήτης της επαρχίας. 

The 13th-century hamam during its relocation to prevent it from being submerged under dam waters, Batman province, Turkey, August 6, 2018. (AA)

Το Χασανκίφ βρίσκεται 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Μπατμάν. Τμήματα της πόλης θα βυθιστούν όταν γεμίσει η δεξαμενή του φράγματος Ιλισού, που βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή.

Το Χασανκίφ κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  το 1981. Υπάρχουν περίπου 6.000 σπήλαια στην περιοχή που περιέχουν αντικείμενα της βυζαντινής, χριστιανικής και μουσουλμανικής ιστορίας της. 

Πηγή: skai.gr - TRTworld