Διαμαρτυρία της ιταλικής Wikipedia για τα προσωπικά δεδομένα

Στην απαγόρευση πρόσβασης στο περιεχόμενο της, προέβη το Ιταλικό Wikipedia χθες, 2/3 εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή της ευρωπαικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Ιδιαίτερα, αντί περιεχομένου, οι επισκέπτες καλούνταν να διαβάσουν την ανακοίνωση των συντακτών που έκανε λόγο για ενδεχόμενο κλείσιμο του ιστοτόπου στο πλαίσιο εφαρμογής του εν λόγω νόμου.

Όπως οι συντάκτες υποστηρίζουν, αν ο νόμος εφαρμοστεί ίσως να είναι πρακτικώς αδύνατον να μεταφερθούν , παραδείγματος χάριν, πληροφορίες ενός άρθρου εφημερίδας στα κοινωνικά δίκτυα και τις μηχανές αναζήτησης.

Την ιστοσελίδα Wikipedia επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες αναγνώστες, κατατάσσοντας την πέμπτη σε επισκεψιμότητά, παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων του σάιτ Αlexa.

Η Wikipedia έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεση στο ενδεχόμενο εφαρμογής του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου καθώς υποστηρίζει πως αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την συνέχεια της απρόσκοπτης λειτουργίας της.

Όσον αφορά τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων γενικότερα, δύο συγκεκριμένα άρθρα ( 11 και 13) έχουν προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 13 , το οποίο και θεωρείται το πιο αμφιλεγόμενο όλων, οι ιστοσελίδες καλούνται να εφαρμόσουν πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων ακόμη και για περιεχόμενα που γράφονται από χρήστες και επισκέπτες. ( Πχ Σχόλια.)

Η κατά γράμμα εφαρμογή του παραπάνω, θεωρητικά συνεπάγεται τον λεπτομερέστατο έλεγχο και της παραμικρής πληροφορίας που δημοσιοποιείται εκ μέρους των διαχειριστών των ιστοσελίδων.

Καθώς κάτι τέτοιο είναι ανθρωπίνως αδύνατον, οι ιστοσελίδες θα υποχρεωθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, να εγκαταστήσουν αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου, τα οποία εκτός από εξαιρετικά κοστοβόρα, θεωρούνται αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας.

ΠΗΓΗ: BBC


Πηγή: BBC-SKAI.GR