Εθισμός στα Βιντεοπαιχνίδια: Eπιπτώσεις αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών

Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια είναι δυνατόν να προκαλέσει, στον παιδικό εγκέφαλο, επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές του αλκοολισμού ή της εξάρτησης από τοξικές ουσίες.

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια είναι γενικότερα επιβλαβής εντούτοις, όπως αποκαλύπτουν απεικονίσεις εγκεφαλικών τομογράφων, οι συνέπειες είναι ίσως πολύ πιο πολύπλοκες απ΄όσο πιστεύουμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν,το σύστημα «ανταμοιβής» του εγκεφάλου παιδιών που καταναλώνουν εξαιρετικά μεγάλο μέρος του χρόνου τους, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα, τείνει να παρουσιάζει παρόμοιες αλλοιώσεις σε λειτουργία και δομές, με εκείνες των αλκοολικών ή των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Σειρά μελετών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υπέδειξε ότι το «παρορμητικό» τμήμα του εγκεφάλου, γνωστό και ως «αμυγδαλή» ήταν περισσότερο ευαίσθητο και μικρό στους «σκληροπυρηνικούς» χρήστες έτσι ώστε να μπορέι να ανταπεξέρχεται στα ερεθίσματα των ηλεκτρονικών συσκευών γρηγορότερα.

«Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί βλέπει ένα βιντεοπαιχνίδι ή μια συσκεύη κινητού. Το σύστημα «ανταμοιβής» του εγκεφάλου, ενεργοποιείται πλέον μηχανικά. Πρόκειται για μια αντίδραση που, σε αυτό, θα συντελείται εξαιρετικά γρήγορα σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών, καθηγητής, Όφιρ Τουρέλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι εν αντιθέσει προς τους αλκοολικούς και τους τοξικομανείς, οι εθισμένοι χρήστες του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο ύπευθυνο για τον αυτοέλεγχο, τμήμα του εγκεφάλου.

Σε κάθε περίπτωση ,ωστόσο, προβληματισμό εγείρει το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις στο σύστημα «ανταμοιβής» να είναι δυνατόν να κάνουν τους νεαρούς χρήστες επιρρεπείς σε καταχρήσεις, μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ: ΤΗΕ TELEGRAPH

Πηγή: skai.gr