Σπουδαία Ανακάλυψη του Διαστημοπλοίου Cassini με ελληνική συμμετοχή

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μαγνητικές καταιγίδες οι οποίες συχνά οδηγούν σε προβλήματα στα συστήματα πλοήγησης (GPS) και στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, συνέλεξε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναλύοντας τις μετρήσεις του διαστημοπλοίου Cassini που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο.

Το φαινόμενο που μελέτησαν οι επιστήμονες ονομάζεται Μαγνητική Επανασύνδεση και εμφανίζεται σε διάφορα αστρικά σώματα καθώς και στο Γεωμαγνητικό περιβάλλον. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ομάδα του Cassini είναι ότι η Μαγνητική Επανασύνδεση στον Κρόνο μπορεί να συμβεί αρκετά πλησιέστερα προς την επιφάνεια του πλανήτη, από εκεί που ως τώρα γνωρίζαμε. Οι επιστήμονες ως τώρα θεωρούσαν ότι στην προσήλια πλευρά ενός πλανήτη, το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται μόνο στη μαγνητόπαυση, την επιφάνεια που διαχωρίζει το μαγνητικό και σωματιδιακό περιβάλλον του πλανήτη από τον περιβάλλοντα ηλιακό άνεμο. Τα νέα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι η Μαγνητική Επανασύνδεση μπορεί να εμφανιστεί και σε περιοχές εσωτερικά της μαγνητόσφαιρας.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο Δρ. Ν. Σέργης, Ερευνητής του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας & Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

«Η σημασία της ανακάλυψης είναι πολύπλευρη, καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη των φυσικών μηχανισμών που ρυθμίζουν την επιτάχυνση φορτισμένων σωματιδίων και τη δημιουργία, αλλά κυρίως τις δυναμικές μεταβολές του σέλαος» σημειώνει ο Δρ. Σέργης και προσθέτει «στη βάση της ανακάλυψης αυτής θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο της Μαγνητικής Επανασύνδεσης και σε άλλους πλανήτες με γρήγορη περιστροφή, όπως ο Δίας, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας, καθώς επίσης και σε εξωπλανήτες».

Πηγή: Σταύρος Ιωαννίδης