Κλείσιμο

H Google μπλοκάρει τις διαφημίσεις για το δημοψήφισμα για τις εκτρώσεις

Την απαγόρευση των διαφημίσεων αναφορικά με το δημοψήφισμα για τις εκτρώσεις που θα πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία στις 25 Μαΐου αποφάσισε η Google.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί από αύριο σε εφαρμογή, ελήφθη λόγω ανησυχιών ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Google ή το Facebook, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα εκλογών ή δημοψηφισμάτων.

Oι ανησυχίες κάνουν λόγο για έξωθεν παρεμβάσεις προσώπων που μπορούν να αναμιχθούν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Τον Απρίλιο, η ιρλανδική Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων, Έλεν Ντίξον, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι ξένες οργανώσεις να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το δημοψήφισμα.

Οι διαφημίσεις της Google εμφανίζονται σε εκατομμύρια ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας του YouTube.

«Αποφασίσαμε να σταματήσουμε όλα τα διαφημιστικά που συνδέονται με το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό διαφημιστικών για το δημοψήφισμα. Οι χρήστες που θα αναζητήσουν σχετικούς όρους είναι πολύ πιθανόν να δουν αναρτήσεις που οδηγούν σε ιστοσελίδες που δρουν είτε υπέρ είτε κατά του δημοψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη το Facebook ανακοίνωσε ότι αποφάσισε αντίστοιχα να σταματήσει όλες τις διαφημίσεις που δεν προέρχονται από την Ιρλανδία.

Οι εκλογικές νομοθεσίες της Ιρλανδίας απαγορεύουν σε ξένους οργανισμούς να χρηματοδοτούν ομάδες εκστρατειών στη χώρα. Ωστόσο, οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανές αναζήτησης δεν απαγορεύεται να μεταφέρουν διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, η Ιρλανδία έχει σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πηγή: skai.gr