Έρευνα για την αγορά της Shazam από την Apple άρχισε η ΕΕ

Έρευνα «σε βάθος» σχετικά με τα σχέδια της Apple να αγοράσει την εφαρμογή αναγνώρισης τραγουδιών Shazam άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν σημείωσε πως η συμφωνία ενδέχεται να περιορίσει τις επιλογές όσων ακούνε μουσική online, ενισχύοντας παράλληλα με πλάγιους τρόπους την θέση της υπηρεσίας Apple Music στην αγορά.

«Στόχος της έρευνάς μας είναι να διασφαλίσουμε πως οι μουσικόφιλοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ελκυστικές προσφορές για [online] μουσική και δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με λιγότερες επιλογές ως συνέπεια αυτής της προτεινόμενης συγχώνευσης», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι Βρυξέλλες, που έχουν την εξουσία να εμποδίσουν την συνένωση των δύο εταιρειών, επισημαίνουν πως μέσω της Shazam η Apple θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών που χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές υπηρεσίες μουσικής και να τους «ενθαρρύνει» να στραφούν στο Apple Music.

«Ως αποτέλεσμα, ανταγωνιστικές υπηρεσίες μουσικής [στο διαδίκτυο] μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες θα μελετήσουν επίσης εάν η συνένωση θα βλάψει τους ανταγωνιστές της Apple σε περίπτωση που το Shazam σταματήσει να τους συστήνει στους χρήστες του.

Η έρευνα της Κομισιόν είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Ούτε η Apple ούτε η Shazam σχολίασαν την απόφαση των Βρυξελλών να εξετάσει την συμφωνία τους.

Το τίμημα που δέχτηκε να πληρώσει η Apple για την Shazam δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, όμως φέρεται να ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: skai.gr