Το Twitter καθαρίζει προπαγανδιστικά bots

To Twitter ξεκίνησε την εκκαθάριση κακόβουλων και προπαγανδιστικών λογαριασμών από αυτόνομα προγράμματα λογισμικού (bots) που προσποιούνται τους χρήστες και χειραγωγούν το δημόσιο διάλογο.

Θύματα της αξιόλογης πρωτοβουλίας του twitter ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει ορισμένοι χρήστες, οι οποίοι δηλώνουν ότι υπόκεινται σε κυνήγι μαγισσών. 

Τα hashtags #TwitterLockout και #TwitterPurge έγιναν δημοφιλή, καθώς δεκάδες χρήστες ανέφεραν ότι μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί τους, εωσότου απέδειξαν -δίνοντας και μετά επαληθεύοντας έναν αριθμό τηλεφώνου- ότι δεν ήσαν bots.

Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι έχασαν πολλούς followers kαι ότι το Twitter κάνει διακρίσεις εναντίον συντηρητικών πολιτικών απόψεων. Το Τwitter από την πλευρα του ισχυρίζεται ότι «οι μέθοδοι που εφαρμόζει στην εξάλειψη των bots είναι απολιτικ και δεν ενέχουν καμία απολύτως πολιτική μεροληψία. 

Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει σε καθημερινή βάση να αναζητά και να εξουδετερώνει λογαριασμούς με ύποπτες συμπεριφορές, που υποδηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτοματοποιημένα bots ή που παραβιάζουν τους κανονισμούς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας κακόβουλους ή άδηλους στόχους.

Το Twitter δεν θα απαγορεύσει καθολικά τη χρήση bots που μπορεί να είναι χρήσιμα, για παράδειγμα οι αυτοματοποιημένες προειδοποιήσεις για σεισμό, για τον καιρό ή για άλλες δημόσιες και κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες. Επιπλέον η εταιρεία γνωστοποίησε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον να αναρτώνται, ούτε από ανθρώπους χρήστες ούτε από bots, πανομοιότυπα μηνύματα από πολλαπλούς λογαριασμούς του, μία τακτική που θεωρείται ότι χρησιμοποιούν ρώσοι πράκτορες για να δημιουργούν στοχευμένα μηνύματα (tweets), τα οποία εξαπλώνονται σαν ιός στο διαδίκτυο (γίνονται δηλαδή viral).

Επίσης, το Twitter απαγόρευσε πια τη χρήση bots που επιτρέπουν σε χρήστες να εκτελούν ταυτόχρονες δραστηριότητες σε μαζική κλίμακα από πολλαπλούς λογαριασμούς, όπως τα απανωτά likes και retweets.


Πηγή: BBC