Geo-blocking τέλος: To EK ψήφισε online αγορές άνευ γεωγραφικών αποκλεισμών

Τέλος στο geo-blocking, τον αδικαιολόγητο γεωγραφικό αποκλεισμό στις online αγορές προϊόντων και υπηρεσιών δίνει η Ευρώπη με το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε από τους Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο την Τρίτη. Ο κανονισμός υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (557 ψήφους υπέρ, 89 κατά) από τους ευρωβουλευτές. 

Το κείμενο, ωστόσο, δεν δεσμεύει τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου να παραδίδουν τα προϊόντα τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να σταματήσει την αγορά διασυνοριακών αγαθών. Το εμπόδιο αυτό δεν θα επηρεάσει την αγορά υπηρεσιών, όπως κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αλλά προϊόντα όπως ρούχα ή συσκευές.

Σήμερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία στην ΕΕ, ενώ οι online αγορές αυξάνονται κατά 20% ετησίως. «Εντούτοις, μόνο το 7% των εταιρειών παρέχουν τη δυνατότητα πώλησης προϊόντων σε άλλο κράτος μέλος», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, Άντρους Άνσιπ. 

Ο κ. Άνσιπ αντιτίθεται σθεναρά στην εδαφικότητα, η οποία παρεμποδίζει τη δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην οποία προσβλέπει η ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι το τέλος του geo-blocking θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω στην Ευρώπη, ώστε να επιτραπεί η ανάδυση υπηρεσιών όπως το «European Netflix».

«Είναι ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Ευελπιστώ ότι σε δύο χρόνια θα μπορούμε να επεκτείνουμε το εύρος αυτών των λύσεων στις online υπηρεσίες, όπως τα βιντεοπαιχνίδια, τη μουσική και τα ηλεκτρονικά βιβλία», πρόσθεσε.

Προσωρινός αποκλεισμός


«Τα πολιτιστικά αγαθά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση που θα λάβει χώρα σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε η γενική διευθύντρια του BEUC, Moνίκ Γκόγιενς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπάθησε ανεπιτυχώς να επεκτείνει την απαγόρευση του Geo-blocking στα πολιτιστικά αγαθά.

«Υπάρχει ισχυρή επιθυμία να επεκταθεί αυτή η αγορά προς το πολιτιστικό περιεχόμενο. Θέλαμε να είμαστε ακόμα πιο φιλόδοξοι και γι ‘αυτό έχουμε τη ρήτρα αναθεώρησης», ανέφερε η Πολωνή εισηγήτρια, Ρόζα Θουν (PPE).

Η ρήτρα αναθεώρησης του κειμένου θα επιτρέψει στους νομοθέτες να επανεξετάσουν τη δυνατότητα επέκτασης της απαγόρευσης του geo-blocking σε πολιτιστικά αγαθά το 2020, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr