Εξήντα χρόνια διαστημικών ταξιδιών σε μία Κυριακή, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στις 4 Οκτωβρίου του 1957, η ΕΣΣΔ εκτόξευε με επιτυχία τον δορυφόρο Σπούτνικ, εγκαινιάζοντας την εποχή της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Στα 60 χρόνια που μεσολάβησαν, περίπου 6.000 δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά (πολλοί από αυτούς αποτελούν πλέον τα περίφημα «διαστημικά σκουπίδια»), 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη και το διαστημικό σκάφος Voyager 1 έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τα όρια του ηλιακό μας συστήματος, ταξιδεύοντας με «σβηστές μηχανές» στο διαστρικό κενό.

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής το τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, διοργανώνει μια εκδήλωση για μικρούς και μεγάλος, που θα «μυήσει» το κοινό στις έξι δεκαετίες διαστημικών ταξιδιών.

Η εκδήλωση με τίτλο «60 Χρόνια Διαστημικά Ταξίδια 1957-2017» θα γίνει στους χώρους του τμήματος Φυσικής, από τις 10:00 έως τις 14:00 και θα περιλαμβάνει παρατήρηση του Ήλιου με τηλεσκόπια, παρουσιάσεις για την «καθημερινότητα» των διαστημικών δρομολογίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατασκευές και διαδραστικά παιχνίδια.

Πηγή: skai.gr