Αστρονόμοι «ζουμάρουν» στον αστεροειδή-πούρο για ίχνη εξωγήινης ζωής

Ένα από τα ισχυρότερα ραδιοτηλεσκόπια του πλανήτη θα επιστρατεύσουν οι αστρονόμοι, ώστε να ελέγξουν τον «εξωτικό» αστεροειδή Α/2017 U1, για ίχνη εξωγήινης ζωής ή τεχνολογίας.

Ο αστεροειδής Α/2017 U1 ανακαλύφθηκε στις 19 Οκτωβρίου από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Αστρονομίας της Χαβάη, και αυτό που αμέσως ξένισε τους αστρονόμους ήταν η μοναδική στα μορφολογία του: το επίμηκες ουράνιο σώμα θύμιζε ένα τεράστιο «πούρο» με 400 μέτρα μήκος και πλάτος μόλις 40 μέτρων.

Ως τώρα κανένας άλλος αστεροειδής ή κομήτης δεν έχει εντοπιστεί με τέτοια αναλογία διαστάσεων 10 προς 1.


Εξίσου μοναδική με τη μορφολογία του είναι και η προέλευσή του, αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αποδεδειγμένα ένας «επισκέπτης» από κάποιο μακρινό αστρικό σύστημα.

Οι αστεροειδείς που είχαμε ως τώρα παρατηρήσει είχαν σχηματιστεί στο δικό μας ηλιακό σύστημα αλλά υπολογίζεται πως κάποιο ξένο σώμα, διασχίζει την αστρική γειτονιά μας περίπου μία φορά κάθε χρόνο. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αστρονόμοι βάφτισαν τον αστεροειδή «Οουμουαμούα», που στη διάλεκτο της Χαβάη σημαίνει «αγγελιαφόρος που καταφτάνει πρώτος από μακριά».

Επιστήμονες του προγράμματος Breakthrough Listen, που αναζητά ενδείξεις εξωγήινων πολιτισμών, ανακοίνωσαν πως το ραδιοτηλεσκόπιο του Green Bank, στη Δυτική Βιρτζίνια, θα αρχίσει να παρακολουθεί τον «εξωτικό» αστεροειδή την Τετάρτη.

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει 10 ώρες αναζητώντας ραδιοκύματα σε τέσσερις διαφορετικές ραδιοφωνικές μπάντες.

«Πιθανότατα το σώμα είναι φυσικής προέλευσης, αλλά εξαιτίας της μορφολογικής ιδιαιτερότητάς του, θέλουμε να το ελέγξουμε για το παραμικρό δείγμα τεχνητής κατασκευής», εξήγησε ο Άβι Λεμπ, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και σύμβουλος του πρότζεκτ Breakthrough Listen. «Αν εντοπίσουμε το παραμικρό θα το καταλάβουμε αμέσως».

Αντιληπτό και το παραμικρό ίχνος


Το σώμα βρίσκεται πλέον σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (διπλάσια από την μέση απόσταση Γης – Ήλιου) αλλά το ραδιοτηλεσκόπιο θα μπορούσε και από αυτή την ακτίνα να εντοπίσει ακόμα και απειροελάχιστα ηλεκτρομαγνητικά ίχνη, όπως αυτά ενός κινητού τηλεφώνου.

Ο Λεμπ δεν περιμένει να βγει κάτι «κοσμοϊστορικό» από τον έλεγχο, αλλά όπως τονίζει, αξίζει τον κόπο να αποκλειστεί με ασφάλεια «και το παραμικρό ενδεχόμενο».

«Αν πάντως βρούμε οτιδήποτε, θα το αναφέρουμε αμέσως και θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε», υπόσχεται ο ίδιος. «Ακόμα και αν βρούμε κάποιο τεχνούργημα χωρίς καμία ένδειξη ζωής πάνω του, θα είναι η πιο μεγάλη στιγμή που μπορώ να φανταστώ για τη ζωή μου. Είναι άλλωστε από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα στην επιστήμη: Είμαστε μόνοι μας [στο Σύμπαν];».

Αφουγκραζόμενοι μακρινά αστέρια για εξωγήινους πολιτισμούς


Το πρόγραμμα Breakthrough Listen ξεκίνησε από την Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο το 2015, με τη συνδρομή του Στήβεν Χώκινγκ, με στόχο τον εντοπισμό ιχνών ζωής σε πλανήτες μακρινών αστρικών συστημάτων.

Το πρόγραμμα είχε τότε χρηματοδοτηθεί από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο φυσικό Γιούρι Μίλνερ, που έκανε την περιουσία επενδύοντας στις διαδικτυακές δραστηριότητες το 1999.

Ως τώρα οι αστρονόμοι δεν έχουν καταφέρει να θεμελιώσουν μία θεωρία που να εξηγεί τον σχηματισμό τέτοιων μακρόστενων αντικειμένων αλλά όπως εξηγεί ο Λεμπ, αν είναι φυσικής προέλευσης, θα πρέπει να υπάρχουν πολλά περισσότερα.

«Όπως ήρθε, φεύγει»


Πλησιάζοντας τον ήλιο, ο Ουαμουαμούα επιτάχυνε στα 315.400 χιλιόμετρα ανά ώρα, (το περίφημο φαινόμενο της βαρυτικής «σφεντόνας») και τώρα συνεχίζει το ταξίδι του στον Γαλαξία, αφού η τροχιά του του εγγυάται έξοδο από το ηλιακό μας σύστημα.

Την 1η Νοεμβρίου ο Οουμουαμούα πέρασε κοντά από τον Άρη ενώ θα διέλθει από τον Δία και τον Κρόνο τον Ιανουάριο του 2019.


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας