Bitcoin: Τα ρεκόρ, η προϊστορία & οι προοπτικές του κρυπτονομίσματος

Νέο ρεκόρ σημείωσε σήμερα το BitCoin που άγγιξε τα 11.377 δολάρια στην ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα.

Μία «τρελή-τρελή» κούρσα


Στις 2 Ιανουαρίου, το Bitcoin έσπαγε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 δολαρίων σημειώνοντας ιστορικό υψηλό τριετίας.

Παρά τις μετέπειτα διακυμάνσεις, το νόμισμα κατάφερε να σημειώσει αύξηση 400%  ως το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 5.000 δολάρια.

Μια προγραμματισμένη αναβάθμιση που δεν έγινε ποτέ

Ωστόσο η προαναγγελία μια αναβάθμισης που πρακτικά θα «έσπαγε» το bitcoin σε δύο υπο-νομίσματα, έριξε την αξία του στα 3.226$. Στόχος ήταν να αυξηθεί η ταχύτητα συναλλαγών με bitcoin που έχει πέσει σημαντικά με τα χρόνια.

Αν η αναβάθμιση του κώδικα συνέβαινε, θα προκαλούσε το περίφημο «σκληρό σπάσιμο» που θα σηματοδοτούσε τη δημιουργία ενός δεύτερου, «παράλληλου» bitcoin.

Τελικά η αναβάθμιση ακυρώθηκε και το bitcoin άρχισε εκ νέου να «σκαρφαλώνει» στην ισοτιμία του με το δολάριο. Ενδεικτικό είναι πως την 1 Νοεμβρίου βρισκόταν στα 6.750 δολάρια και μέσα σε 27 ημέρες ξεπέρασε τα 10.000$ (αύξηση 49%).

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες το bitcoin «έσπασε» και τα 11.000$ αγγίζοντας τα 11.377$, ενώ αυτή τη στιγμή η τιμή του διαμορφώνεται στα 10.670$.

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι ένα παγκόσμιο σύστημα «κρυπτοεικονισμού» και ψηφιακών πληρωμών που επί της ουσίας αποτελεί το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, δεδομένου ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς κεντρικό αποθετήριο ή μοναδικό διαχειριστή.

Το σύστημα λειτουργεί στη φιλοσοφία peer-to-peer με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των συναλλασσόμενων χρηστών, χωρίς μεσάζοντες.

Το ψηφιακό νόμισμα ήταν ιδέα ενός αγνώστου προγραμματιστή (ή ακόμα και ομάδας προγραμματιστών) υπό το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto και πρωτοκυκλοφόρησε ως λογισμικό ανοικτού κώδικα το 2009.

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εκατομμύρια αγοραστές


Από το 2015, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 100.000 έμποροι προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως αποδέχονται το bitcoin ως μέθοδο πληρωμής.

Σύμφωνα με φετινή έρευνα του πανεπιστημίου του Caimbridge, περίπου 5 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά «κρυπτογραφημένα πορτοφόλια», και στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν «κατά κόρον» το bitcoin.

Αν και το bitcoin παραμένει αμφιλεγόμενη μέθοδος συναλλαγών, (ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Jamie Dimon πρόσφατα το έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει «απάτη») ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις το δέχονται ως μέσο πληρωμής και αρκετοί ειδικοί προβλέπουν πως η ισοτιμία με το δολάριο θα ξεπεράσει ακόμα τα 14.000 δολάρια μέσα στο 2018.

Αν είχατε επενδύσει 10 δολάρια το 2010...

Στις 2 Ιουνίου του 2010, η πρώτη καταγεγραμμένη ισοτιμία με το δολάριο διαμορφωνόταν στα 0.06$ που σημαίνει ότι αν κάποιος είχε επενδύσει τότε 10$, τώρα θα διέθετε 1.75 εκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλη αγορά παρά τις αντιδράσεις

Η αμφιλεγόμενη μέθοδος βρίσκει απέναντί του μεγάλα κράτη που «αντεπιτίθενται» στη φιλοσοφία των κρυπτονομισμάτων: Η κεντρική ρωσική τράπεζα απειλεί να κλείσει όσες ιστοσελίδες προσφέρουν Bitcoins έναντι άλλων νομισμάτων ενώ η Κίνα έχει ήδη κλείσει αρκετά ηλεκτρονικά ανταλλακτήρια.

Για την ώρα πάντως και παρά τις «εχθρικές» πολιτικές, η συνολική αξία των χρημάτων όσων έχουν επενδύσει σε Bitcoin, ξεπερνά τα 167 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας