Στρατοσφαιρικά μπαλόνια «βρέχουν» ίντερνετ στο κατεστραμμένο Πουέρτο Ρίκο

Πριν από έξι εβδομάδες ο τυφώνας Μαρία σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο, αφήνοντας εκατομμύρια κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή πρόσβαση στον Ιστό και την κινητή τηλεφωνία. Η σφοδρή καταιγίδα κατέστρεψε την υποδομή τηλεπικοινωνιών του νησιού και οι εφεδρικές μπαταρίες όσων πύργων τηλεφωνίας άντεξαν, κρατούν μόλις λίγες ώρες μέσα στην ημέρα.

Όταν ο τυφώνας έκοψε τις επίγειες τηλεφωνικές γραμμές που συνδέουν τους πύργους του εθνικού δικτύου, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η ΑΤ&Τ άρχισαν να χρησιμοποιούν φορητές κεραίες, συχνά πάνω σε φορτηγά, για να καλύψουν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί και δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό και έτσι η λύση δόθηκε εν τέλει εξ ουρανού: έως ότου επισκευαστεί πλήρως το επίγειο δίκτυο, ένα «σμήνος» τηλεπικοινωνιακών μπαλονιών στην στρατόσφαιρα, εξασφαλίζουν τη σύνδεση με το διαδίκτυο.

Πίσω από την πρωτοβουλία των T-Mobile και AT&T βρίσκονται τα μπαλόνια της Alphabet (μητρικής εταιρείας Google) που βρίσκονται για την ώρα σε πειραματικό στάδιο.

Το πρότζεκτ είναι γνωστό και ως «πρόγραμμα Χ».

Στο πρόγραμμα Χ, κάθε ένα από τα μπαλόνια λειτουργεί σαν πύργος κινητής τηλεφωνίας, χιλιάδες μέτρα πάνω από τη Γη.

Σε αυτή την απόσταση, οι κεραίες τους δεν παρέχουν δίκτυο Wi-Fi αλλά μόνο περιορισμένες υπηρεσίες δικτύου LTE, με κάθε μπαλόνι να καλύπτει περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το δίκτυο που χρησιμοποιείται με «φειδώ» δεν εξυπηρετεί όσους θα ήθελαν να παρακολουθήσουν επεισόδια της αγαπημένης τους σειράς στον Ιστό, επιτρέποντάς μου μόνο τα βασικά: να ανταλλάξουν e-mail και να στείλουν γραπτά μηνύματα.

Τα μπαλόνια λαμβάνουν σήμα από πύργους στο έδαφος (πολύ λιγότερους από όσους θα χρειάζονταν για να καλύψουν την περιοχή) και το αναμεταδίδουν ξανά στο έδαφος από την «προνομιακή θέση» του ουρανού που ξεπερνά όλα τα φυσικά εμπόδια.

Κάθε ένα από τα λευκά μπαλόνια, είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο και έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις. Ηλιακά πάνελ συλλέγουν την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την λειτουργία τους.

Επειδή τα μπαλόνια είναι στο «έλεος» τον στρατοσφαιρικών ανέμων, οι χειριστές τους από το έδαφος μπορούν μόνο να ρυθμίσουν στο ύψος τους, ώστε να πιάσουν την διαφορετική κατεύθυνση υψηλότερων ή χαμηλότερων ανέμων, ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται και τις ανάγκες.

Πως το καταφέρνουν αυτό; Με ένα μικρότερο μπαλόνι ηλίου μέσα στο μεγαλύτερο. Εισάγοντας ή εξάγοντας αέρα στο ενδιάμεσο χώρο των δύο μπαλονιών, το μπαλόνι ανεβαίνει ή κατεβαίνει κατά το δοκούν.

Οι τεχνικοί της ομάδας Χ χρησιμοποιούν τώρα προσομοιώσεις και δεδομένα από τα μπαλόνια για να δημιουργήσουν αλγορίθμους που θα κάνουν πιο εύκολη την μετακίνηση ενός τηλεπικοινωνιακού μπαλονιού ή και ενός ολόκληρου σμήνους, από το ένα μέρος στο άλλο.

Πηγή: Πηγή: Popular Science - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας