Το Youtube ξηλώνει τα βίντεο που παρέχουν οδηγίες για την μετατροπή όπλων

Λίγες ημέρες μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 58 άνθρωποι, το YouTube έχει ξεκινήσει να αποσύρει από την πλατφόρμα του, βίντεο τα οποία δίνουν οδηγίες σχετικά με την μετατροπή όπλων, προκειμένου αυτά να καταστούν φονικότερα.

Η αρχή έγινε με ένα βίντεο το οποίο επεξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν τα όπλα να πυροβολούν με μεγαλύτερη ταχύτητα χρησιμοποιώντας μία συσκευή που ονομάζεται bump stock.

Η συγκεκριμένη συσκευή αυξάνει τον αριθμό των σφαιρών που έχει τη δυνατότητα να ρίξει ένα τυφέκιο, τροποποιώντας το, ώστε να πυροδοτεί αυτομάτως και επαναλαμβανόμενα. Μέχρι αυτή την εβδομάδα οι επισκέπτες του Youtube μπορούσαν να μάθουν πώς να προσθέσουν τη συγκεκριμένη τροποποίηση σε ένα όπλο, βήμα – βήμα, μέσα από βίντεο της πλατφόρμας.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη κίνηση στάθηκε η είδηση ότι ο δράστης του μακελειού στο Las Vegas είχε τροποποιήσει το όπλο του, μετατρέποντάς το από ημιαυτόματο σε πλήρως αυτόματο. Τέτοιου είδους τροποποιήσεις είναι νόμιμες στις ΗΠΑ, ενώ η πώληση αυτόματων όπλων όχι.

Το Youtube έχει πλέον απαγορεύσει τέτοιου είδους βίντεο και έχει ενημερώσει τους όρους χρήσης του.

"Έχουμε εδώ και καιρό προσαρμόσει την πολιτική μας κατά του επικίνδυνου περιεχομένου," σημείωσε ο ιστότοπος δια στόματος του εκπροσώπου του και πρόσθεσε: "Μετά την πρόσφατη τραγωδία στο Λας Βέγκας, είδαμε με μεγαλύτερη προσοχή βίντεο που δίνουν οδηγίες για την μετατροπή πυροβόλων όπλων με σκοπό να πυροβολούν ταχύτερα και αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την υπάρχουσα πολιτική απαγόρευσης και σε αυτά τα βίντεο".

Η πολιτική του Youtube απαγόρευε μέχρι πρότινος υλικό που θα μπορούσε να ενθαρρύνει ή να υποκινήσει τη βία.

Amazon, Facebook και Google έχουν κατηγορηθεί τον τελευταίο καιρό για τη φιλοξενία υλικού που θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει ή να ωθήσει σε βίαιες πράξεις, ενώ νωρίτερα αυτός το έτος, το Youtube αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, όταν διαπιστώθηκε ότι μία επί πληρωμή διαφήμιση εμφανίστηκε σε βίντεο το οποίο περιείχε παράνομο περιεχόμενο.

Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας οφείλουν να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την διάδοση υλικού που θα μπορούσε να προωθήσει στη βία.

Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Αϋφαντής