ΗΠΑ: Απαγορεύθηκε η χρήση λογισμικών της Kaspersky

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε πλήρως τη χρήση από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της, του λογισμικού κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab.

H αμερικανική κυβέρνηση υποπτεύεται ότι η εταιρεία έχει δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το FBI ήδη ερευνά αυτούς τους πιθανούς δεσμούς και κατά πόσο το ρωσικό λογισμικό περιέχει «κερκόπορτες» για τους Ρώσους κυβερνοκατασκόπους. Οι έρευνες μέχρι στιγμής θεωρούνται απόρρητες και γίνονται σε συνθήκες μυστικότητας, ενώ δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία που να εμπλέκουν την εταιρεία.

Η υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ελέιν Ντιουκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διέταξε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες μέσα σε 90 μέρες να αφαιρέσουν από τους υπολογιστές τους το δημοφιλές λογισμικό της Kaspersky κατά των ιών και άλλων κυβερνοαπειλών και να το αντικαταστήσουν με λογισμικό άλλης εταιρείας. Είναι άγνωστο πόσο εκτεταμένη είναι η χρήση του ρωσικού λογισμικού στις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες.

«Το υπουργείο ανησυχεί για τους δεσμούς μεταξύ ορισμένων στελεχών της Kaspersky και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και άλλων ρωσικών κρατικών υπηρεσιών» αναφέρει η Ντιουκ στην ανακοίνωσή της.

«Ο κίνδυνος η ρωσική κυβέρνηση, είτε δρώντας από μόνη της είτε σε συνεργασία με την Kaspersky, να μπορεί να εκμεταλλευθεί την πρόσβαση που της παρέχουν τα προϊόντα της εταιρείας για να αποκτήσει ομοσπονδιακές πληροφορίες και να παραβιάσει πληροφοριακά συστήματα, έχει άμεση επίπτωση στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» σύμφωνα με τη Ντιουκ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ