Κλείσιμο

Ύποπτη διαφημιστική εκστρατεία με ρωσικό δάκτυλο ανακάλυψε το Facebook

Ύποπτη διαφημιστική εκστρατεία που συνδέεται με τη Ρωσία και προωθούσε την πόλωση σε διχαστικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψε το Facebook.

Η διαφημιστική καμπάνια άρχισε τον Ιούνιο του 2015, κάλυψε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο που οδήγησε στη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία και έληξε φέτος τον Μάιο.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Άλεξ Στάμος, στην όλη επιχείρηση εμπλέκονταν περίπου 470 «μη αυθεντικοί λογαριασμοί», οι οποίοι συνδέονται με διαφημιστική δαπάνη 100.000 δολαρίων και συνολικά είχαν αγοραστεί περίπου 3.000 διαφημίσεις. Οι επίμαχοι λογαριασμοί φαίνεται ότι συνδέονται μεταξύ τους και είχαν ως βάση τη Ρωσία.

Οι διαφημίσεις, διευκρινίζει ο κ. Στάμος, δεν αφορούσαν στοχευμένα κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή υποψήφιο, αλλά θέματα που διαιρούν την αμερικανική κοινωνία, όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διαφυλικών, τις σχέσεις μεταξύ λευκών και μαύρων, τη μετανάστευση και το δικαίωμα αγοράς όπλων.

Ακόμα 50.000 δολάρια φαίνεται να δαπανήθηκαν σε 2.200 διαφημίσεις που συνδέονται με την πολιτική, αν και το Facebook δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για αυτή την κατηγορία.

Το Facebook επισήμανε ότι οι μη αυθεντικοί λογαριασμοί που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν πλέον κλείσει.

Πρόκειται για την πρώτη φορά
που το Facebook παραδέχεται ανοιχτά ότι πράκτορες από τη Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα του για να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό πριν τις εκλογές του περσινού Νοεμβρίου.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συμπεράνει ότι η Μόσχα ήταν υπαίτια για εκστρατεία παραπληροφόρησης και στοχευμένων διαρροών πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Διάφορες επιτροπές του Κογκρέσου και ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μούλερ ερευνούν τις ρωσικές παρεμβάσεις και τυχόν υπόγειες επαφές της καμπάνιας Τραμπ με τη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr