Πιθανή ύπαρξη νερού σε 4 από τις 7 «αδελφές» της Γης

Μεγάλες ποσότητες νερού είναι πιθανό να φιλοξενούν τέσσερις από τους εφτά μυστηριώδεις πλανήτες που περιφέρονται γύρω από τον σχετικά κοντινό αστέρα [Trappist-1], 39 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Τον Φεβρουάριο οι επιστήμονες είχαν επιβεβαιώσει την ανακάλυψη των 7 εξωπλανητών στον Trappist-1, μιλώντας για «αδελφούς πλανήτες» της Γης.  

Το υγρό στοιχείο είναι σύμφωνα με τους βιολόγους και τους αστροφυσικούς ένα από τα χαρακτηριστικά των πλανητών που αυξάνει πάντα τις πιθανότητες οι κόσμοι αυτοί να φιλοξενούν έστω και απλές μορφές ζωής – ή να μπορούν να φιλοξενήσουν στο μέλλον.

Το νερό αποτελεί πιο σημαντικό παράγοντα ακόμα και από το ίδιο φως – υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Cassini είχε εντοπίσει ενδείξεις για έναν αλκαλικό ωκεανό στον δορυφόρο του μακρινού Κρόνου, Εγκέλαδο, ο οποίος θα μπορούσε ακόμα και να φιλοξενεί ζωή.

Φυσικά έως τώρα δεν έχει παρατηρηθεί καμία απολύτως μορφή εξωγήινης ζωής στο διάστημα, αλλά στοιχεία όπως αυτά από τον αστέρα Trappist-1 πάντοτε προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Μάλιστα οι τρεις από τους τέσσερις πλανήτες βρίσκονται εντός της «κατοικήσιμης ζώνης» του άστρου, όπου είναι κατάλληλη για τη διατήρηση του νερού σε υγρή μορφή – γεγονός που τους κάνει ακόμα πιθανότερους υποψήφιους.

Φυσικά η μέθοδος της φασματοσκοπικής ανάλυσης που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble δεν επιτρέπει να επιβεβαιώσουν τις έως τώρα εικασίες τους, αλλά ο καθηγητής Βίνσεντ Μπουριέρ από το πανεπιστήμιο της Γενεύης και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, εμφανίζεται αισιόδοξος για την ύπαρξη νερού.
Πηγή: skai.gr