Γεγονός το 1ο τάνκερ που διέσχισε την Αρκτική χωρίς παγοθραυστικό (video)

Γεγονός αποτελεί πλέον το πρώτο πλοίο που διέσχισε τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς τη βοήθεια παγοθραυστικού. Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που πέτυχε στις 17 Αυγούστου το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Christophe de Margerie. Στην τελετή ονοματοδοσίας του πλοίου είχε παραστεί και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το, μήκους 300 μέτρων, τάνκερ της ρωσικής εταιρείας Sovcomflot, μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νορβηγία στη Νότια Κορέα εντός 19 ημερών. Πρόκειται για χρόνο 30% μικρότερο από το συμβατικό διάπλου που διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, το τάνκερ διέσχιζε σημεία όπου ο πάγος έφτανε τα 1,2 μέτρα. Το τάνκερ διαθέτει ενισχυμένο κύτος από χάλυβα, και είναι το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο που λαμβάνει πιστοποιητικό Arc7, κάτι που σημαίνει ότι είναι ικανό να ταξιδεύει μέσα από πάγο πάχους έως 2,1 μέτρων.

tanker

Το βορειοδυτικό πέρασμα, δηλαδή από τον Ατλαντικό στην Αρκτική παραπλέοντας τον Καναδά, χρησιμοποιείται για χρόνια. Αντίθετα το βόρειο πέρασμα που ενώνει Ατλαντικό και Ειρηνικό διαμέσου της Αρκτικής χρησιμοποιείται περιστασιακά από το 2010. 


Το τάνκερ μπορεί να χρησιμοποιήσει για καύσιμο το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρει, αντί μόνο ντίζελ, όπως γίνεται συνήθως, γεγονός που του δίνει μεγαλύτερη αυτονομία. Οι εκπομπές αερίων από το τάνκερ όταν καίει φυσικό αέριο είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα συμβατικά πλοία: το διοξείδιο του θείου είναι κατά 90% λιγότερο και τα οξείδια του αζώτου κατά 80%.

Το τάνκερ είναι μόνο το πρώτο από 15 συνολικά που αναμένεται να κατασκευαστούν, και αναμένεται να εκμεταλλευτούν τη συρρίκνωση της παγοκάλυψης στο Βόρειο Πόλο εξαιτίας των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, παρά το θετικό «πράσινο» αποτύπωμα του δεξαμενόπλοιου, καθώς τα πλοία αυτά θα διαπλέουν «παρθένο» περιβάλλον.«Ίσως η ταχύτερη διαδρομή να αποβεί σαφώς πιο ακριβή για την Αρκτική και το ευαίσθητο οικοσύστημά της» δηλώνει ένας.

sovcomflot christophe de margerie

Πηγή: skai.gr