Τραμπ: H Apple μου υποσχέθηκε «μεγάλα & όμορφα» εργοστάσια στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της Apple, Τιμ Κουκ, υποσχέθηκε «προσωπικά» στον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα ανοίξει τρία νέα εργοστάσια της εταιρείας στις ΗΠΑ.

«Μίλησα στον Τιμ Κουκ και μου υποσχέθηκε τρία μεγάλα εργοστάσια - μεγάλα, μεγάλα, μεγάλα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Wall Street Journal, προεξοφλώντας ότι τα νέα αυτά εργοστάσια της Apple θα είναι «όμορφα».

«Του είπα "Τιμ, αν δεν φτιάξετε εργοστάσια σε αυτήν εδώ τη χώρα, δεν θα θεωρήσω επιτυχημένη τη θητεία σε ότι αφορά τα οικονομικά". Μου απάντησε ότι θα το κάνουν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το γραφείο τύπου της Apple πάντως δεν σχολίασε τις σχετικές δηλώσεις του Τραμπ, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις δημοσιογράφων που έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. 

Τον Μάιο, o Τιμ Κουκ είχε προαναγγείλει τη δημιουργία ενός ιδρύματος με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας, με συνολικές επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ωστόσο δεν έκανε λόγο για κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία από την Καλιφόρνια ανακοίνωσε πρόσφατα τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, που ξεπέρασαν τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια (2,6 δισ. πάνω από τις περσινές επιδόσεις της αντίστοιχης περιόδου). Το καθαρό κέρδος της για την ίδια περίοδο ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια

Προς το παρόν η Apple απασχολεί περίπου 80.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ αλλά ο CEO της έχει ανακοινώσει πως στο κοντινό μέλλον θα προσλάβει αρκετές χιλιάδες ακόμη. Στην οπίσθια πλευρά των συσκευών της η Apple υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές της σχεδιάζονται στην Καλιφόρνια και συναρμολογούνται στην Κίνα. 

Για το τελευταίο iPhone, η Apple αγοράζει, κατά παραγγελία, περίπου 200 από τα εξαρτήματα του τηλεφώνου από άλλους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο. Στην συνέχεια τα εξαρτήματα αυτά συναρμολογούνται σε εργοστάσια της Foxconn στην κινεζική πόλη Ζενγκτσού.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είχε ρωτήσει τον Στιβ Τζομπς εάν κατά τη γνώμη του ήταν εφικτή η μεταφορά των εγκαταστάσεων συναρμολόγησης (και αντιστοίχως των θέσεων εργασίας) στην Αμερική. Σύμφωνα με την Herlad Tribune, σε εκείνο το δείπνο στη Σίλικον Βάλει, ο συνιδρυτής της Apple είχε απαντήσει αρνητικά στον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «αυτές οι δουλειές δεν γυρίζουν πίσω». 


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας