Κλείσιμο

Ο Τραμπ άλλαξε γνώμη για κοινή κυβερνοασφάλεια με την Ρωσία

Η απόφασή του αυτη ήρθε λίγες ώρες μετά την σκληρή κριτική που δέχθηκε η πρότασή του από τους Ρεπουμπλικάνους, που υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να εμπιστευτεί την Μόσχα.

Ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter χθες το πρωί, ότι ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν την Παρασκευή, την συγκρότηση μιας “προστατευμένης ομάδας κυβερνοασφάλειας” προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κίνδυνος ηλεκτρονικής παρεμβολής σε εκλογικές διαδικασίες.

Η ιδέα του προκάλεσε από την αρχή πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και την άσκηση κριτικής από Ρεπουμπλικάνους που αναρωτήθηκαν γιατί η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Μόσχα, μετά τις υποψίες για εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, στις ΗΠΑ.

“Δεν είναι η πιο ηλίθια ιδέα που έχω ποτέ ακούσει, αλλά βρίσκεται αρκετά κοντά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Ο Ας Κάρτερ που υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ειρωνικά στο CNN: “Είναι όπως αυτός που ληστεύει το σπίτι σου και σου προτείνει μία ομάδα εργασίας για τις ληστείες.”

Ο σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ, αλλά και υπουργοί του, όπως, ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κι ο υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, προσπάθησαν να εξηγήσουν την ιδέα του Αμερικανού προέδρου. Ο Μνούτσιν δήλωσε το Σάββατο, ότι οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν στην δημιουργία “μιας ομάδας κυβερνοασφάλειας προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, ενώ θα συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.”

Ωστόσο, ο Τραμπ επέστρεψε χθες στο θέμα αυτό, που προέκυψε κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν, στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G20 στο Αμβούργο και με ανάρτησή του στο Twitter το υποβάθμισε. “Το γεγονός ότι εγώ κι ο πρόεδρος Πούτιν συζητήσαμε την “Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο” και την συγκρότηση μιας ομάδας, δεν σημαίνει πως νομίζω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δεν μπορεί να γίνει,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.
Πηγή: skai.gr