Κλείσιμο

Έκκληση για ευπρέπεια στη Silicon Valley μετά τη «βροχή» καταγγελιών

Έκκληση για ευπρέπεια στη Silicon Valley, έκανε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, που με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης ζητά από τα μέλη της τεχνολογικής κοινότητας να συμφωνήσουν σε ένα κώδικα δεοντολογίας που θα εξαλείψει τα φαινόμενα σεξισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης στον κλάδο.

Αφορμή για την κίνηση του Χοφμαν στάθηκαν οι καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης βιασμού και επιθετική συμπεριφορά ορισμένων υπαλλήλων στην Uber (οι οποίοι απολύθηκαν), καθώς και μία πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις λεπτομέρειες των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση που βαραίνουν τον Τζάστιν Κάλντμπεκ, διοικητικό στέλεχος της Binary Capital.

Στην έκθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η συνδρομητική τεχνολογική ιστοσελίδα The Information, ο Κάλντμπεκ φέρεται να έχει παρενοχλήσει επανειλημμένως αρκετές υπαλλήλους αλλά και στελέχη του κλάδου.

Ανάμεσά τους τα ιδρυτικά μέλη της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Journy, Σούζαν Χο και Λέιτι Χσου καθώς και μία από τους εμπνευστές του Google Desktop, η Νίνιαν Γουάνγκ. Η Γουάνγκ είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής Τεχνολογίας στην Minted.

«Η Γουάνγκ κατηγορεί τον Κάλντμπεκ ότι στο περιθώριο μιας συζήτησης για την προοπτική πρόσληψής της στην εταιρεία του, εκείνος άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι επιθυμούσε να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί της.

Από την πλευρά της, η Χο κατηγόρησε τον Κάλντμπεκ ότι ενώ συζητούσαν για την προοπτική επενδύσεων στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία της, στο πρόσφατο παρελθόν, ο Κάλντμπεκ άρχισε να της στέλνει μηνύματα μέσα στη νύχτα προτείνοντας κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Τέλος η Χσου τον κατηγόρησε ανοικτά ότι επιχείρησε να την αγγίξει με άσεμνο τρόπο κάτω από το τραπέζι, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε εστιατόριο του Μανχάταν.

Ο Κάλντμπεκ δεν αρνήθηκε της κατηγορίες αφού γράφοντας στην σελίδα Axios, το απόγευμα της Κυριακής, παραδέχθηκε χαρακτηριστικά: «Έκανα πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, μερικά από τα οποία αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το να λες ότι λυπάσαι για τη συμπεριφορά σου είναι απλά μια υποτίμηση της κατάστασης. Ωστόσο, οφείλω να το πω: Λυπάμαι πάρα πολύ».

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την Binary Capital, ο Κάλντμπεκ ζήτησε δημοσίως συγνώμη για την συμπεριφορά που «συνέβαλε στην δημιουργία ενός εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιδρυτής της Uber Τράβις Καλάνικ υπέβαλε επίσης την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από τους επενδυτές της επιχείρησης στον απόηχο των καταγγελιών και της έρευνας που επακολούθησε.

Από τις 215 καταγγελίες, η Uber βρήκε βάσιμες περισσότερες από 100 και προχώρησε στην ;amesh απόλυση 20, από τους συνολικά 12.000,  εργαζομένων της.

Σε ένα περιβάλλον όπου υπερτερούν αριθμητικά οι άνδρες, αυξάνονται οι πιθανότητες να υποστεί μία γυναίκα σεξουαλική παρενόχληση ή σεξιστική συμπεριφορά με την ευρεία έννοια, παρατηρεί μία εργαζόμενη της Uber, που μίλησε ανώνυμα στην Wall Street Journal.  

Ο Χόφμαν ζητά τώρα από τους εργαζόμενους του τεχνολογικού κλάδου να εργαστούν συγκροτημένα για την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων, προτείνοντας αυστηρές συνέπειες όχι μόνο για τους υπαλλήλους αλλά και για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.




Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας