Ανακοπή: Τα drone σε αντίθεση με τα ασθενοφόρα φτάνουν πριν τον θάνατό σας

Σουηδοί ερευνητές κατέδειξαν ότι τα ντρόουν θα μπορούσαν στο μέλλον να σώζουν κυριολεκτικά ζωές, παρέχοντας πολύ πιο γρήγορα ιατρική βοήθεια από το προσωπικό των ασθενοφόρων, που καταφτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις «πάρα πολύ αργά».

Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη έκαναν 18 δοκιμαστικές αερομεταφορές ενός σχεδόν αυτόματου απνιδωτή με ντρόουν, σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το κέντρο τηλεχειρισμού.

Σε περίπτωση μίας καρδιακής ανακοπής, ο «εύκολος» απνιδωτής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε περαστικό θα τύχαινε να βρεθεί πλάι στον άνθρωπο που τον είχε ανάγκη.



Αναπτύσσοντας μέση ταχύτητα 75 χιλιομέτρων ανά ώρα, το drone προσγειωνόταν σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης το αργότερο μέσα σε 5 λεπτά, σε αντίθεση με τα ασθενοφόρα που κατέφταναν 22 λεπτά μετά την κλήση.

«Μετά από μία αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, κάθε λεπτό που περνά μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών κατά 10%» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Άντρεας Κλάεσεν.

Ακόμα και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, τα ασθενοφόρα χρειάζονταν επιπλέον 16 λεπτά για να φτάσουν στους ασθενείς την ώρα που, μετά από το πρώτο δεκάλεπτο, οι πιθανότητες επιβίωσης ουσιαστικά εκμηδενίζονται



Στα νοσοκομεία η επέμβαση μπορεί να είναι άμεση και οι ασθενείς να συνέρχονται σε μεγάλα ποσοστά, αλλά οι περισσότεροι παθαίνουν ανακοπή εκτός νοσοκομείων, έχοντας έτσι μικρή πιθανότητα να επιβιώσουν.

Κι όμως, τα «εξωτερικά περιστατικά» με αίσιο τέλος θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν με την χρήση ντρόουν, λένε οι επιστήμονες

«Καλή ιδέα αλλά...»

Για την ώρα, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την μεταφορά απνιδωτών με τηλεκατευθυνόμενα ντρόουν, τα οποία θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να παγιδευτούν από οποιονδήποτε θα ήθελε να κλέψει έναν «ουρανοκατέβατο» απνιδωτή.

Αμφίβολη θεωρείται και η προοπτική του να επιτραπεί η χρήση απνιδωτών από πολίτες χωρίς επαρκείς ιατρικές γνώσεις, όσο απλή και αν καταστεί η χρήση τους μελλοντικά.

Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν πως τα οφέλη από αυτή τη λύση επισκιάζουν τους όποιους κινδύνους και προτείνουν την περαιτέρω εξερεύνηση της πρότασή τους.

Νο1 αιτία θανάτου

Κάθε χρόνο, περίπου 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας, καθιστώντας τα την πρώτη αιτία θανάτων στον πλανήτη.

Από αυτά τα περιστατικά, τα 7,3 οφείλονται σε ισχαιμικά επεισόδια όπως η καρδιακή ανακοπή.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας