Ιαπωνία: Αυτοοδηγούμενα φορτηγά-πλοία έως το 2025 (video)

Αυτοοδηγούμενα φορτηγά πλοία και πλοία με δυνατότητα τηλεχειρισμού από τη στεριά, σχεδιάζουν κατασκευάστριες εταιρείες από την Ιαπωνία σε συνεργασία με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, που επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανάμεσα στους κολοσσούς του χώρου, η Mitsui OSK Lines και η Nippon Yusen που συνεργάζονται με την Japan Maritime United για το «αύριο» της ναυτιλίας.

Με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, οι Ιάπωνες, φιλοδοξούν να ναυπηγήσουν πλωτά φορτηγά που θα προβλέπουν και θα αποφεύγουν ατυχήματα αλλά και τυχόν μελλοντικά τεχνικά προβλήματα.

Τα έξυπνα φορτηγά πλοία θα αναλαμβάνουν πρακτικά την αυτο-πλοήγηση τους, ακολουθώντας τη βέλτιστη δυνατή διαδρομή τόσο από πλευράς ασφάλειας, όσο και από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων, κάνοντας την μέγιστη δυνατή οικονομία.

Τα πρώτα τηλεχειριζόμενα φορτηγά πλοία, αναμένεται να πέσουν στο θαλασσινό νερό το αργότερο ως το 2025. Σε αυτά τον έλεγχο θα τον έχει ένα ολιγάριθμο πλήρωμα που θα φροντίζει και θα επιβλέπει τα πάντα από την ξηρά.

Εκτός από τους Ιάπωνες, τηλεχειριζόμενα πλοία σχεδιάζει και το αντίστοιχο τμήμα της Rolls Royce, που υπόσχεται ότι τα πρώτα μη επανδρωμένα πλοία, θα διασχίζουν τα κύματα ίσως και πριν το τέλος της δεκαετίας.





Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας