Κλείσιμο

Microsoft: Ευθύνες σε υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για την κυβερνοεπίθεση

Ευθύνες και στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιρρίπτει η Microsoft για την πρωτοφανή στα χρονικά κυβερνοεπίθεση που έπληξε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο την περασμένη Παρασκευή.

Ο αμερικανικός κολοσσός του λογισμικού αναφέρει ότι ο ιός εκμεταλλεύτηκε ένα κενό στo λειτουργικό της Windows το οποίο είχε εντοπιστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και κατόπιν «εκλάπη» από αυτές.

Η Microsoft κατηγόρησε επίσης τις κυβερνήσεις για αποθήκευση δεδομένων σε ευάλωτο από επιθέσεις λογισμικό κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους χάκερ. «H κυβερνοεπίθεση θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την αφύπνιση όλων των κυβερνήσεων στον κόσμο» επισήμανε. Πάνω από 200.000 υπολογιστές έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής από το ransomware με την ονομασία «WannaCry».

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα υπάρχουν φόβοι για νέα κύματα επιθέσεων «ransomware» καθώς οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εργασία τους, αν και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί λίγες επιθέσεις.
Σημειώνεται ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν o oποίος διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) σχετικά με πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης κατηγόρησε την αμερικανική υπηρεσία ότι ευθύνεται για την πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση.

Ο Σνοόυντεν κατηγόρησε το Σάββατο την NSA για τη δημιουργία ενός «κυβερνο-όπλου», που χρηματοδοτήθηκε από τους Αμερικανούς φορολογουμένους, εκλάπη και χρησιμοποιήθηκε κατά πολιτών, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και νοσοκομείων.

Πηγή: skai.gr