CERN: Επαναλειτουργεί ο επιταχυντής μετά από ανάπαυλα 17 εβδομάδων

Μετά από διακοπή 17 εβδομάδων για τεχνική συντήρηση, επαναλειτούργησε ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε δοκιμαστικά η κυκλοφορία των πρώτων δεσμών πρωτονίων. Το «καλιμπράρισμα» αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμα, πριν αρχίσουν τα προγραμματισμένα πειράματα με συγκρούσεις σωματιδίων. 

Όπως κάθε χειμώνα, έτσι και φέτος, ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων έκλεισε για τους καθιερωμένους τεχνικούς ελέγχους και τις προγραμματισμένες αναβαθμίσεις που συνοδεύονται από τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης. 

Ένας από τους στόχους που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες ήταν και η ενίσχυση της φωτεινότητας του LCH, που θα αυξήσει σημαντικά την ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να συλλεχθούν κατά την διεξαγωγή των πειραμάτων. 

Έως το 2025 η ολική φωτεινότητα του επιταχυντή θα αυξηθεί στο δεκαπλάσιο, δίνοντας στους ερευνητές την δυνατότητα μετρήσεων μεγαλύτερης ακρίβειας, στην αναζήτηση νέων ανακαλύψεων. 

Στις 9 Μαΐου, εγκαινιάζεται και επισήμως ο βοηθητικός γραμμικός επιταχυντής Linac 4, μήκους 86 μέτρων, που θα επιταχύνει αρνητικά φορτισμένα ιόντα σε βάθος 12 μέτρων κάτω από το έδαφος. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν δέκα χρόνια. 

Την περίοδο 2019-202, ο Linac 4 θα αντικαταστήσει τον Linac 2, στην τροφοδοσία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων, έτσι ώστε ο τελευταίος να παράγει δέσμες υψηλότερης ενέργειας κατά την διεξαγωγή των πειραμάτων. 

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας