Η Google τιμά την Marie Harel που ανακάλυψε το τυρί Καμαμπέρ

H Google τιμά τη Γαλλίδα τυροκόμο Marie Harel, που παρασκεύασε πρώτη το τυρί Καμαμπέρ, αφιερώνοντάς της το Doodle της 28ης Απριλίου.

Η Marie Harel γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό Καμαμπέρ του Νομού Ορν της Κάτω Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Είναι το «μεγαλύτερο μικρό χωριό της Γαλλίας», καθώς το μικρό κέντρο του περιλαμβάνει μόνο το Μουσείο Τυριού (σε σχήμα τυριού Καμαμπέρ), το δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Άννας (προστάτιδας του χωριού), το μουσείο «Ferme President», το Μπεμονσέλ (Beamoncel, το σπίτι στο οποίο ζούσε η Marie Harel) και τρία ακόμη σπίτια. 

Η Marie Harel παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί Καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με μύθο στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν εκείνος που της εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή.

Αν και για τις συγκεκριμένες αναφορές δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο και παρήγαγε το ιδιαίτερο αυτό τυρί, ενώ η συνεισφορά της θεωρείται πολύτιμη στην ανάπτυξη ενός δικτύου παραγωγής του Καμαμπέρ σε ευρεία κλίμακα.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός.

Οι μόνοι παραγωγοί που είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Καμαμπέρ» για το τυρί τους, ήταν οι απόγονοι της Marie Harel, το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Από το 1870 και έπειτα, και άλλοι Νορμανδοί παραγωγοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα.

Η Marie Harel έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 1844 στο Βινμουτιέ του Νομού Ορν, όπου βρίσκεται άγαλμα με την πρόσοψή της.
Πηγή: skai.gr