Ρομποτικός εξω-σκελετός «ξανασηκώνει» ασθενείς με κινητικά προβλήματα (vid)

Ένας ρομποτικός εξω-σκελετός που θα προσδένεται στο σώμα των ασθενών με κινητικά προβλήματα, ξαναδίνοντας τους την δυνατότητα να βαδίζουν, θα γίνει διαθέσιμο στο κοινό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε η κινεζική εταιρία Fourier Intelligence που παρουσίασε τον εξωσκελετό στην Σανγκάη.

Το Fourier X1 ζυγίζει 20 κιλά και προορίζεται για ανθρώπους με προβλήματα στην κίνηση – είτε εκ γενετής είτε εξαιτίας κάποιου ατυχήματος (π.χ τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη) ή κάποιου άλλου προβλήματος υγείας (εγκεφαλικό, νευρική παράλυση κ.α).

Όπως εξήγησε ο CEO της εταιρίας, Γκου Τχιέ, στόχος της Fourier Intelligence είναι να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την τελική τιμή του εξωσκελετού, ώστε να γίνει «πραγματικά, οικονομικά προσιτό» σε όσους το έχουν ανάγκη. Η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί στα 60.000-65.000 δολάρια, την ώρα που τα φτηνότερα και λιγότερα εξελιγμένα μοντέλα που κυκλοφορούν για την ώρα από ανταγωνιστές, πωλούνται στα 100.000 δολάρια.

Κατά την παρθενική επίδειξη του πρωτότυπου X1, τόσο ο Τχιε όσο και η επιστημονική ομάδα της Fourier κατέδειξαν τα σημεία στα οποία το εξωσκελετός βελτιστοποιεί το περπάτημα και την κίνησ πάνω - κάτω σε σκάλες.

Οι μπαταρίες του X1 εξασφαλίζουν αυτονομία εφτά ωρών στους τέσσερις κινητήρες του αλλά έως την κυκλοφορία του, η χωρητικότητα των μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο να αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα (80 εκατ. μόνο στην Κίνα), η αγορά τέτοιων ρομπότ αναμένεται να γνωρίσει άνθηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, κυριολεκτική ελευθερία κινήσεων.



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας