Κλείσιμο

Apollo 17: Οι γήινοι επιστρέφουν στον σεληνιακό «τόπο του εγκλήματος»

Το σημείο προσελήνωσης του Apollo 17, ενδέχεται σύντομα να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες μετά από 44 χρόνια. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδιωτικής διαστημικής πρωτοβουλίας, Google Lunar Xprize, η γερμανική ομάδα PartTimeScientists σκοπεύει να στείλει έναν ρομποτικό εξερευνητή, στο ίδιο σεληνιακό τερέν που πάτησαν τα πόδια τους οι αστροναύτες Τζιν Σέρναν και Χάρισον Σμιτ, το 1972.



Κάμερες υψηλής ανάλυσης θα ρίξουν φως στην στον εγκαταλελειμμένο εξοπλισμό του Apollo 17, αποκαλύπτοντας τους ρυθμούς και την έκταση της φθοράς μετά από τέσσερις δεκαετίες κάτω από ακραίες θερμοκρασίες και ισχυρές ακτινοβολίες.  «Έχει διαλυθεί από μικρομετεωρίτες ή στέκεται στο ίδιο σημείο;» αναρωτιέται ο χειριστής των ρόβερ της ομάδας, Κάρσεν Μπέκερ.

Οι πληροφορίες που θα συλλέξουν αναμένεται να εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων που θα αποτελέσει τον οδηγό για την οικοδόμηση μίας μόνιμης βάσης στον γήινο, φυσικό δορυφόρο.

Η PartTimeScientists είναι η τέταρτη ομάδα ιδιωτών, από τις συνολικά 16 συμμετέχουσες, που έχει κλείσει «πτήση» για τη Σελήνη με την Spaceflight Inc. Οι ακριβείς ημερομηνίες των εκτοξεύσεων ωστόσο, δεν έχουν για την ώρα προσδιοριστεί αλλά η προθεσμία λήγει στο τέλος του 2017.




Το χρηματικό έπαθλο για τη πρώτη ομάδα ιδιωτών που θα καταφέρει να στείλει μία διαστημοσυσκευή στη σελήνη, είναι 20 εκατομμύρια δολάρια. Οι δεύτεροι θα λάβουν 5 εκατομμύρια ενώ ένα «μπόνους» 5 εκατομμυρίων δολαρίων περιμένει όποιον καταφέρει να προσεγγίσει το «σημείο μηδέν» του Apollo 17.

Προϋποθέσεις του διαγωνισμού για να θεωρηθεί επιτυχής η αποστολή, είναι η εξερεύνηση τουλάχιστον 500 μέτρων σεληνιακής επιφάνειας με τηλεκατευθυνόμενα ρόβερ και η αποστολή φωτογραφιών πίσω στην Γη.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση του ρόβερ

Το τρέχον πλάνο της PartTimeScientists είναι να κατεβάσει μία άκατο με αυτοματοποιημένο σύστημα προσεδάφισης, 3 έως 6 χιλιόμετρα από το σημείο της ιστορικής προσελήνωσης και, κατόπιν, να στείλει δύο τηλεκατευθυνόμενα ρόβερ κοντά στο σημείο της αποστολής Apollo.

Για την «μουσειακή διατήρηση» του χώρου, η NASA έχει ζητήσει από τους διαγωνιζόμενους να μην πλησιάσουν τα ρόβερ τους σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων. 


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας