Έντουαρντ Σνόουντεν: Μην φοβάστε τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην τεχνικός της CIA και της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, παρότρυνε την Πέμπτη τους πολίτες να συνεργαστούν ώστε να προστατευτούν από τις μεθόδους κρατικής παρακολούθησης.

Μιλώντας με κοινό σε σινεμά του Άμστερνταμ, πριν την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Όλιβερ Στόουν για την ζωή του, ο Σνόουντεν τόνισε της σημασία της κινητοποίησης των πολιτών απέναντι στην τάση για όλο και περισσότερη δικτυακή παρακολούθηση. Η συζήτηση έγινε μέσω του Ιστού, από άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, όπου διαμένει από το 2013.

Χαρακτηρίζοντας «σκοτεινή στιγμή» της αμερικανικής ιστορίας την εκλογή Τραμπ, ο Σνόουντεν διευκρίνισε πως το ζήτημα του προσωπικού απορρήτου δεν είναι πρόβλημα μίας μεμονωμένης εκλογικής διαδικασίας, ενός προέδρου ή μίας κυβέρνησης «καθώς οι απειλές υπερβαίνουν τα σύνορα: «Αν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο δεν θα πρέπει ούτε να ελπίζουμε σε προέδρους όπως ο Ομπάμα, ούτε να φοβόμαστε τύπους σαν τον Τραμπ. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε αυτόν τον καλύτερο κόσμο από μόνοι μας».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Σνόουντεν ανάφερε τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η Ρωσία, με τον οποίο υποχρεώνει τους παρόχους διαδικτυακών συνδέσεων να καταγράφουν στοιχεία για τις δραστηριότητες των πελατών τους και να τα παραδίδουν στις κρατικές υπηρεσίες αν τους ζητηθεί. Αντίστοιχα αναφέρθηκε και στη «νομοθεσία παρακολούθησης» της Κίνας.

«Αν δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και να απολαύσουμε ένα πιο ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία προς όφελος όλων», σχολίασε, κλείνοντας.

Στις 20 Μαΐου του 2013, ο Σνόουντεν πέταξε από την Χαβάη όπου εργαζόταν για λογαριασμό της NSA, στο Χονγκ Κονγκ, απ’ όπου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ.

Ένα μήνα αργότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποσφράγιζε τις κατηγορίες εναντίον του Σνόουντεν, για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων, με τον ίδιο να μεταβαίνει εσπευσμένα στη Μόσχα. Το ίδιο καλοκαίρι οι ρωσικές αρχές χορήγησαν άσυλο στον πρώην διαχειριστή συστημάτων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Στα 33 του και ενώ καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές, ο ίδιος δηλώνει πως δεν ανησυχεί για κάποια ενδεχόμενη έκδοση του στις ΗΠΑ. «Αν και θα ήταν παράλογο να μην υπολογίσω και αυτή την πιθανότητα, αν πραγματικά πίστευα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έφτανε σε κάποια συμφωνία με τους αμερικανούς, θα παρέμενα στην Χαβάη», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Είναι προφανές πως νοιάζομαι για την τύχη μου αλλά εγώ είμαι το πιο ασήμαντο κεφάλαιο αυτής της υπόθεσης. Δεν αφορά εμένα. Αυτό αφορά όλους μας. Πρέπει να εστιάσουμε στους μεγαλύτερους κοινωνικούς κινδύνους και όχι στις μεμονωμένες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Ο Σνόουντεν έχει επανειλημμένως υποστηρίξει πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες αν, κατά τη δίκη του, του επιτραπεί να απευθυνθεί σε σώμα ενόρκων και να τους εξηγήσει για ποιους λόγους έκανε ό,τι έκανε, παραμένοντας υπερήφανος για τις πράξεις του. Όμως οι περιορισμοί που προβλέπονται από τους αντικατασκοπικούς νόμους δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο σε περιπτώσεις όπως αυτή του Σνόουντεν.
Πηγή: Πηγή: France 24 - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας