Άδοξο τέλος για την αποστολή Schiaparelli στον Άρη;

Όλα τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει οι ειδικοί συνηγορούν στο ότι η διαστημική βολίδα Schiaparelli της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος απέτυχε απογοητεύοντας όλους όσους περίμεναν να δουν την πρώτη ευρωπαϊκή προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη.

Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι το διαστημικό σκάφος που επρόκειτo να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη συνετρίβη με μεγάλη ταχύτητα πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη καθώς φαίνεται το αλεξίπτωτο με το οποίο ήταν εφοδιασμένο, να αποδεσμεύεται υπερβολικά γρήγορα, ενώ οι πύραυλοι που θα το ακινητοποιούσαν εμφανίζονται να λειτουργούν για ελάχιστο χρονικό διάστημα.



Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) δεν έχει παραδεχθεί ότι η διαστημική βολίδα συνετρίβη, αλλά οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Εάν το Schiaparelli, έχει όντως καταστραφεί, θα είναι ένα οδυνηρό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, που φιλοδοξεί το 2021 να στείλει στον Άρη ένα εξάτροχο όχημα ενώ και το 2003 είχε αποτύχει να προσεδαφίσει σε αυτόν το Beagle – 2. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι το Schiaparelli ήταν μόνο ένα μέρος της αποστολής ExoMars της ΕΥΔ.



Οι ειδικοί τώρα θα αναλύσουν τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να ξανακαλέσουν το Schiaparelli με την ελπίδα ότι αυτό θα παραμένει στην επιφάνεια του Άρη.

Επιπροσθέτως, οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν τους δορυφόρους τους που είναι στραμμένοι προς τον Κόκκινο Πλανήτη κάνοντας μια προσπάθεια να εντοπίσουν το σημείο που προσεδαφίστηκε η διαστημική βολίδα, αλλά κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι είναι αρκετά δύσκολο εξαιτίας του μικρού μεγέθους της.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα πρέπει να αναλύσει το μεγάλο πλήθος στοιχείων που πρόλαβε να αναμεταδώσει το διαστημικό σκάφος στο «μητρικό» σκάφος (Trace Gas Orbiter) που το απελευθέρωσε στον Κόκκινο Πλανήτη.



Τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η διαστημική βολίδα λειτουργούσε κανονικά κατά τη διάρκεια της εισόδου στην ατμόσφαιρα. Η θερμική ασπίδα φαίνεται ότι λειτούργησε κανονικά και κατάφερε να επιβραδύνει το διαστημικό σκάφος και το αλεξίπτωτο άνοιξε και επιβράδυνε ακόμα περισσότερο την πορεία καθόδου του «Σκιαπαρέλι». Όμως κατά την τελευταία φάση της καθόδου με το αλεξίπτωτο τα στοιχεία καταγράφουν παράξενη συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και τη σημερινή Ρωσία, καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι σήμερα προσεδαφίσει κάποια συσκευή στον 'Αρη - η οποία να καταφέρει να λειτουργήσει τουλάχιστον.
Πηγή: skai.gr