«Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες καταπάτησαν τους κανόνες προστασίας του απορρήτου»

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας φέρεται πως καταπάτησαν τους κανόνες προστασίας του απορρήτου, συλλέγοντας μεγάλους όγκους δεδομένων πολιτών της χώρας, χωρίς επαρκή εποπτεία, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου Investigatory Powers Tribunal (IPT) το οποίο είναι ανεξάρτητο από την βρετανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, καταγγελίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες MI5 και MI6, έφερε στο φως της δημοσιότητας η οργάνωση Privacy International.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ορισμένα από τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECHR).

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών, το IPT εξέτασε τους όγκους δεδομένων που είχαν συλλεγεί -όπως το «ποιος, πού, πότε, πώς και με ποιον» συζητήσεων, όχι ωστόσο το περιεχόμενό τους- καθώς και προσωπικές πληροφορίες πολιτών.

Τέτοιου είδους δεδομένα «είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό στόχων», σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει το BBC, το άρθρο 8 της ECHR αναφέρει, ωστόσο, ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στα προσωπικά τους στοιχεία θα πρέπει να είναι νόμιμη και αναγκαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανόνες σχετικά με τον όγκο των δεδομένων που μπορεί να συλλεγεί με νόμιμους τρόπους τέθηκαν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2015 - ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ξεκίνησαν να τους εφαρμόζουν αργότερα μέσα στον ίδιο έτος. Στους κανόνες αυτούς περιλαμβάνονταν οδηγίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η συλλογή, η διαχείριση και η καταστροφή των δεδομένων αυτών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ