Reuters: Η Yahoo σκάναρε τα e-mail χρηστών της για λογαριασμό των ΗΠΑ

Ο τεχνολογικός κολοσσός Yahoo δημιούργησε πέρυσι ειδικό λογισμικό που του επέτρεπε να ελέγχει όλα τα εισερχόμενα e-mail των χρηστών του, αναζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν ζητήσει οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Η Yahoo άρχισε να ελέγχει τα e-mail εκατοντάδων εκατομμυρίων πελατών της μετά από απόρρητο αίτημα των αμερικανικών Αρχών, είτε της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είτε του FBI, όπως είπαν στο πρακτορείο τρεις πρώην υπάλληλοι της Yahoo Inc. κι ένα ακόμα πρόσωπο που έχει γνώση της υπόθεσης. Κανείς δεν κατονομάζεται.

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προσπαθούσαν να βρουν οι αμερικανικές υπηρεσίες, όμως οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι Αρχές ζήτησαν από τη Yahoo να σκανάρει τα e-mail για ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτήρων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αναζητούσαν μία συγκεκριμένη πρόταση μέσα σε ένα απεσταλμένο κείμενο ή ένα συνημμένο έγγραφο.

«Η Yahoo είναι μία εταιρεία που τηρεί τον νόμο και συμμορφώνεται με τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρει ο τεχνολογικός κολοσσός σε ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση σε ερωτήματα του Reuters.

Δεν είναι σαφές εάν η Yahoo παρέδωσε δεδομένα από τους ελέγχους στις αμερικανικές Αρχές ή τι τύπου δεδομένα θα μπορούσε να έχει παραδώσει.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν οι μυστικές υπηρεσίες ζήτησαν τη διενέργεια παρόμοιων ελέγχων και από άλλες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες e-mail, όπως η Google και η Microsoft.

Ορισμένες από τις πηγές του Reuters σημείωσαν ότι η απόφαση της διευθύνουσας συμβούλου της Yahoo, Μαρίσα Μέιερ, να συμμορφωθεί με το αίτημα των Αρχών για έλεγχο των e-mail ενόχλησε ορισμένα ανώτερα στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού.

Μία από τις απώλειες φέρεται να ήταν ο επικεφαλής συστημάτων ασφαλείας Άλεξ Στάμος, ο οποίος τώρα κατέχει την ίδια θέση στην Facebook Inc.
Πηγή: skai.gr