Η Κομισιόν μπλοκάρει την προνομιακή σχέση Google-κατασκευαστών κινητών

Η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, θα ζητήσει από την Google να σταματήσει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε κατασκευαστές κινητών, ώστε να προ-εγκαθιστούν αποκλειστικά τη μηχανή αναζήτησης της Google στις συσκευές. Σε αντίθετη περίπτωση, εταιρεία θα έρθει αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόστιμο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το έγγραφο150 σελίδων, είχε σταλεί στους καταγγέλοντες από την προηγούμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν οι όποιες απαραίτητες διορθώσεις και διευκρινίσεις. Η Google είχε λάβει ένα αντίγραφο ήδη από τον Απρίλιο, στο οποίο η Κομισιόν κατηγορούσε την εταιρεία πως χρησιμοποιούσε το επικρατέστερο λειτουργικό σύστημα των έξυπνων τηλεφώνων ώστε να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της.

Η Κομισιόν θα ζητήσει από τον «τεχνολογικό γίγαντα» να σταματήσει τις πληρωμές και τις προνομιακές εκπτώσεις στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων που σε αντάλλαγμα φροντίζουν οι συσκευές να φτάνουν στους χρήστες με προεγκατεστημένο το Google Play Store και τη μηχανή αναζήτησης Google.  Άλλωστε, όπως ξεκαθαρίζεται στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters, η Google «δεν μπορεί να απειλήσει ή να ‘τιμωρήσει’» τις εταιρείες αν δε συμμορφωθούν στις απαιτήσεις,

Το ύψος του προστίμου σχεδιάζεται να είναι τόσο υψηλό, ώστε να διασφαλίσει πως η Google θα προτιμήσει να μην αγνοήσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν.
Πηγή: Πηγή: Reuters - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας