Η μαύρη σελήνη ορατή μόνο στις ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κόσμος δεν πρόκειται να καταστραφεί, ούτε να συμβεί η Δευτέρα Παρουσία, όπως έχει κυκλοφορήσει. Απλώς στο φετινό Σεπτέμβριο στο δυτικό μόνο ημισφαίριο συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα (είχε συμβεί και την 1η του μήνα) η Νέα Σελήνη, δηλαδή το αντίθετο της πανσελήνου, όταν η πλευρά του δορυφόρου μας που βλέπει προς τη Γη, να είναι τελείως σκοτεινή.

Η επόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 3:12 ώρα Ελλάδας (όταν ακόμη στο δυτικό ημισφαίριο θα υπάρχει η 30ή Σεπτεμβρίου), ενώ η μεθεπόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί στις 30 Οκτωβρίου στις 20:38 ώρα Ελλάδας.

Συνεπώς στη χώρα μας -και γενικότερα στην Ευρώπη και στο ανατολικό ημισφαίριο- το φαινόμενο του «μαύρου» φεγγαριού, δηλαδή η δεύτερη Νέα Σελήνη μέσα στον ίδιο μήνα, θα συμβεί τον επόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου.

Ο όρος «Μαύρη Σελήνη» δεν είναι αστρονομικός, αλλά μάλλον έχει μια μαγική απόχρωση. Οι άνθρωποι έχουν άλλωστε μια τάση να βαφτίζουν και να «χρωματίζουν» το φεγγάρι (ματωμένο, μαύρο, μπλε, σούπερ-φεγγάρι κ.ά.).

Καθόλου παράξενο, δεν συμφωνούν οι πάντες ανά τον κόσμο τι είναι ένα «μαύρο» φεγγάρι. Σύμφωνα με μια εναλλακτική ερμηνεία, ο όρος υποδηλώνει τον μήνα Φεβρουάριο που δεν υπάρχει καθόλου Νέα Σελήνη (κάτι που συμβαίνει κάθε 19 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί 29,5 μέρες κατά μέσο όρο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι «μαύρο» φεγγάρι υπάρχει σε οποιονδήποτε μήνα -όχι μόνο τον Φεβρουάριο- που δεν υπάρχει Νέα Σελήνη.
Πηγή: skai.gr