Η βασιλεία των κινητών τηλεφώνων «ταβάνιασε»

Το κινητό τηλέφωνο τα τελευταία τουλάχιστον 24 χρόνια έχει περάσει από συσκευή για «λίγους» σε προέκταση του χεριού μας. Αυτό πέρα από την τεράστια τεχνολογική εξέλιξη γύρω από τις συσκευές οι οποίες είναι σαφέστατα πολύ περισσότερα από συσκευές για κλήσεις, δημιούργησε τα τελευταία χρόνια μία τεραστίων διαστάσεων αγορά όχι μόνο για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες αλλά κυρίως για τους κατασκευαστές συσκευών οι οποίοι είδαν πολλές φορές τα προϊόντας τους να εξαντλούνται πριν ακόμη κυκλοφορήσουν επίσημα στην αγορά.

Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικών ερευνών CSS Insight οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και μάλιστα έτσι θα μείνουν και για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια. Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία της έρευνας την περσινή χρονιά (σ.σ 2015 είναι τα στοιχεία της έρευνας) πουλήθηκαν παγκοσμίως κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια συσκευές (1,95 δισεκατομμύρια για την ακρίβεια) όταν το 2014 είχαν πωληθεί κάτι περισσότερο από 1,98 δισεκατομμύρια. Η πτώση είναι μεν ελάχιστη αλλά και οι προβλέψεις μιλούν για ανάλογες πωλήσεις στο μέλλον.

Η CSS Insight σημειώνει επίσης στην έκθεση της πως το 86% των συκευών που κυκλοφορούν και πωλούνται παγκοσμίως είναι smartphones και αυτό δεν πρόκειτια να αλλάξει. Η έκθεση σημειώνει πάντως πως τα απλά κινητά τηλέφωνα αν και θα συνεχίσουν σαν αγορά να συρρικνώνονται είναι απίθανο παρά τα «ασθενικά» πσοστά του, να εκλείψουν.

Τι σημαίνει η σταθεροποίηση στις πωλήσεις;


Η CSS Insight τονίζει πως το γεγονός πως οι πωλήσεις συσκευών θα παραμείνει για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα σταθερή σημαίνει πως δυνιτικά τα περιθώρια κέρδους των σημερινών «παιχτών» θα γίνουν ακόμη μικρότερα καθώς οι τιμές και ο ανταγωνισμός θα ανέβει… αυτό με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας αναμένεται αρχικά να επηρεάσει τους «μικρούς» της βιομηχανίας αλλά είναι βέβαιο πως και οι μεγάλοι θα αισθανθούν

«άβολα» καθώς δεν θα «παράγεται το απαραίτητο αριθμητικά πελατολόγιο για να καλύψει την ακόρεστη δίψα τους για πωλήσεις…»
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης