Κλείσιμο

ΗΠΑ: Μονομερές και επιβλαβές το πρόστιμο της ΕΕ κατά της Apple

Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί «μονομερή» προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα απηύθυνε την Τρίτη ο Λευκός μετά το πρόστιμο ρεκόρ, άνω των 13 δισεκ. ευρώ, που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Apple ως ποινή για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολάμβανε επί δεκαετίες στην Ιρλανδία..

«Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Τζος Έρνεστ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος άφησε δε να εννοηθεί ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Apple μπορεί «να είναι άδικη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους επειδή η εταιρεία ενδεχομένως να μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά στις ΗΠΑ ως έκπτωση φόρου».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μακράν τη μεγαλύτερη αποζημίωση που ζητά η Κομισιόν στην ιστορία της για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί παράνομης κρατικής βοήθειας σε εταιρείες, κανόνες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικής και ελεύθερης αγοράς. Η Apple και η Ιρλανδία διαμήνυσαν άμεσα ότι προτίθενται να εφεσιβάλλουν την απόφαση της Επιτροπής.

Πάντως, η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε την απόφαση των Βρυξελλών

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr