Με τιμωρία-μαμούθ έως και 13 δισ. ευρώ χτύπησε την Apple η Κομισιόν

Διαφυγόντες φόρους έως και 13 δισεκατομμυρίων ευρώ οφείλει να καταβάλει ο αμερικανικός κολοσσός Apple ως ποινή για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολάμβανε επί δεκαετίες στην Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία από τις πλέον πολύκροτες αποφάσεις της για τη φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν έκρινε πως τα φορολογικά προνόμια που απολάμβανε η Apple στην Ιρλανδία είναι «παράνομα», και εν τέλει συρρίκνωσαν τους φόρους που κατέβαλε η αμερικανική εταιρεία για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Πρόκειται για μακράν τη μεγαλύτερη αποζημίωση που ζητά η Κομισιόν στην ιστορία της για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί παράνομης κρατικής βοήθειας σε εταιρείες, κανόνες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικής και ελεύθερης αγοράς.

Η Apple και η Ιρλανδία διαμήνυσαν άμεσα ότι θα καταθέσουν έφεση σε βάρος της απόφασης της Κομισιόν.

Σε αιχμηρή ανακοίνωσή της, η αμερικανική εταιρεία προειδοποιεί με νόημα πως η κίνηση της Επιτροπής θα έχει «βαθύ και ζημιογόνο αποτέλεσμα για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας» στην Ευρώπη. Κατηγορεί δε τις Βρυξέλλες ότι επιχειρούν να «ξαναγράψουν την ιστορία της Apple στην Ευρώπη» και να ανατρέψουν την ιρλανδική νομοθεσία και το διεθνές φορολογικό σύστημα.

«Διαφωνώ σε βάθος με την απόφαση της Κομισιόν», δήλωσε από την πλευρά του Δουβλίνου ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, προσθέτοντας ότι θα εφεσιβάλει προκειμένου να «υπερασπιστεί την αξιοπιστία» του εγχώριου φορολογικού συστήματος.

Τα στοιχεία της Κομισιόν

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η εταιρική δομή που χρησιμοποίησε η Apple στην Ιρλανδία της επέτρεπε να πληρώνει σχεδόν μηδενικούς φόρους για τα κέρδη που είχε από πωλήσεις προϊόντων της στην Ευρώπη.

Στην πράξη, όπως είπε η κ. Βεστάγκερ, το 2014 ο αμερικανικός κολοσσός έφτασε να πληρώσει φόρους με συντελεστή μόλις 0,005%, ήτοι περίπου 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη. Κανονικά, ο φορολογικός συντελεστής για εταιρικά κέρδη στην Ιρλανδία είναι 12,5%.

Μάλιστα, με την εταιρική δομή της η Apple κατέγραφε σχεδόν όλα τα κέρδη της από πωλήσεις στην Ευρώπη σε μία «δήθεν» έδρα, η οποία δεν είχε υπαλλήλους ή γραφεία.



Η επίτροπος διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην Apple δεν συνιστά κάποιου είδους πρόστιμο, αλλά πρόκειται για διαφυγόντες φόρους που οφείλονται στην Ιρλανδία για την περίοδο από το 2003 έως και το 2014, και θα πρέπει να καταβληθούν.

Το ποσό των 13 δισεκ. ευρώ δεν περιλαμβάνει τους τόκους που θα πρέπει επίσης να καταβληθούν, όμως μπορεί να μειωθεί εφόσον η Apple δεχτεί να κάνει φορολογικούς διακανονισμούς που θα αυξήσουν το φόρο που καταβάλλει στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η έδρα της μητρικής επιχείρησης.

Το προνομιακό καθεστώς που απολάμβανε η Apple οφείλεται σε δύο ευνοϊκές φορολογικές οδηγίες που είχε εκδώσει η ιρλανδική κυβέρνηση, το 1991 και το 2007.

«Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δίνουν φορολογικά προνόμια σε επιλεγμένες εταιρείες – αυτό είναι παράνομο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για κρατική βοήθεια. Η έρευνα της Κομισιόν συμπέρανε ότι η Ιρλανδία προσέφερε παράνομα φορολογικά προνόμια στην Apple, που επέτρεψαν στην επιχείρηση να πληρώνει σημαντικά λιγότερους φόρους σε σχέση με άλλες εταιρείες για πολλά χρόνια», δήλωσε η κ. Βεστάγκερ.

Η αμερικανική διάσταση

Η απόφαση-σταθμός της Επιτροπής μπορεί πάντως να εντείνει ακόμα περισσότερο την κρίση που ταλανίζει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για θέματα εμπορίου και φορολογίας.

Η στάση που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν για τη φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ουάσιγκτον να διαμαρτύρεται έντονα για στοχοποίηση αμερικανικών επιχειρήσεων από τις Βρυξέλλες.

Σε μελέτη που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι «συνεχίζει να εξετάζει δυνητικές απαντήσεις» στις ενέργειες της Ευρώπης.



Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης