Κλείσιμο

«Δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα» ετοιμάζει η Κομισιόν για την Apple

Δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά πρόστιμα αναμένεται να επιβάλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Apple, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» και της «Wall Street Journal».

Οι ποινές πηγάζουν από την απόφαση της Κομισιόν ότι η Apple έλαβε προνομιακή φορολογική μεταχείριση στην Ιρλανδία, που ισοδυναμεί με παραβίαση των κανόνων περί αθέμιτου ανταγωνισμού και παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Ως αντάλλαγμα, η αμερικανική εταιρεία δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν υπολογίζει ότι η Apple κατέβαλε φόρο κάτω του 1% για τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, σαφώς χαμηλότερο από τον συντελεστή του 12,5% που προβλέπει ο ιρλανδικός νόμος για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Αν και το ακριβές ύψος του προστίμου δεν είναι γνωστό, πηγές των FT εκτιμούν ότι θα υπερβεί τα 2 δισεκ. ευρώ, ενώ η WSJ αναφέρει ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε 180 εκατομμύρια και 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μία από τις πλέον πολύκροτες αποφάσεις των Βρυξελλών για τη φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών στην ενιαία αγορά και ουσιαστικά συμβολίζει την επιθετική προσπάθεια της Κομισιόν να επιβάλει δικαιότερες φορολογικές πρακτικές στην Ε.Ε.

Η στάση της Κομισιόν έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ουάσιγκτον να διαμαρτύρεται έντονα για στοχοποίηση αμερικανικών εταιρειών από τις Βρυξέλλες.

Σε μελέτη που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι «συνεχίζει να εξετάζει δυνητικές απαντήσεις» στις ενέργειες της Ευρώπης.

Η απόφαση της Επιτροπής θα είναι εφέσιμη και δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί ακόμα και δια της δικαστικής οδού από την Apple, η οποία κατ’ επανάληψη έχει διαμηνύσει πως δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο.

Την απόλυτη αθωότητά της στην υπόθεση υποστηρίζει και η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί επίσης να εφεσιβάλλει την απόφαση.

Η κρίση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στις 13:00 ώρα Ελλάδος από την επίτροπο αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκέτε Βεστάγκερ.
Πηγή: skai.gr