Για το τελευταίο αντίο ετοιμάζεται ο κυνηγός κομητών Rosetta

Στο τέλος του ιστορικού ταξιδιού του πλησιάζει το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Rosetta, που επί 12 χρόνια κυνηγά τον κομήτη 67P και ήταν το μητρικό σκάφος του ρομπότ Philae, του πρώτου ανθρώπινου δημιουργήματος που πάτησε στην επιφάνεια ενός κομήτη.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, στις 30 Σεπτεμβρίου το Rosetta θα προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, που πιστά ακολουθεί επί τόσα χρόνια.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην αποστολή του Rosetta λόγω της όλο και αυξανόμενης απόστασής του από τη Γη και τον Ήλιο. Το σκάφος βρίσκεται πλέον κοντά στην τροχιά του Δία, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη έκθεση σε ηλιακή ενέργεια για τη λειτουργία του διαστημοπλοίου και των οργάνων του.

Κατά τη διάρκεια της τελικής καθόδου προς τον κομήτη, το Rosetta θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να κάνει κάποιες σημαντικές μετρήσεις, όπως φωτογραφίσεις υψηλής ευκρίνειας.

Η επικοινωνία με το σκάφος θα τερματιστεί οριστικά μόλις αυτό φτάσει στην επιφάνεια του κομήτη, πότε και οι δραστηριότητές του θα λήξουν για πάντα.

Στο τέλος, το ταξίδι του Rosetta θα έχει καλύψει απόσταση περίπου 8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Εκτοξεύτηκε το 2004 και χρειάστηκε δέκα χρόνια ώστε να προσεγγίσει τον κομήτη 67P.

Το Νοέμβριο του 2014 απελευθέρωσε το Philae, που έγινε το πρώτο ανθρώπινο σκάφος στην ιστορία που προσεδαφίστηκε σε κομήτη.

Τα στοιχεία που συνέλεξε το Philae πριν «κλείσει» λόγω έλλειψης ηλιακής ενέργειας έχουν εμπλουτίσει εντυπωσιακά τις γνώσεις μας για τους κομήτες.
Πηγή: skai.gr