Απώλειες 170€ εκατ. για τη μουσική βιομηχανία λόγω «πειρατείας» το '14

Η δισκογραφική βιομηχανία στην Ευρώπη έχασε 170 εκατομμύρια ευρώ το 2014 (5,2% όλων των εσόδων από τη μουσική), λόγω της πειρατείας, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).

Συνολικά, από τις πωλήσεις στη μουσική, «χάθηκαν» 57 εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα φυσικής μορφής (π.χ. CDs) και 113 εκατομμύρια ευρώ σε ψηφιακή μορφή. 

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), που αντιπροσωπεύει τις επιχειρήσεις αδειών μουσικής σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση αυτή αναλύει τα δεδομένα πωλήσεων από 19 κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου διεξήχθη το 99% όλων αυτών των πωλήσεων της ΕΕ το 2014.

Στη Γερμανία ο μουσικός τομέας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 75% των πωλήσεων αυτών αποτελούνταν από προϊόντα μουσικής σε φυσική μορφή. Κατά τη διάρκεια του έτους, η μουσική έχασε 40 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις, λόγω της πειρατείας.

Το 2014, στη Βρετανία το 52% όλων των πωλήσεων στη μουσική έγινε ψηφιακά και η συνολική μουσική σε πωλήσεις ήταν αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εδώ οι απώλειες έφτασαν τα 49 εκατομμύρια λίρες.

Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν μαζί περισσότερο από το ήμισυ των φυσικών και ψηφιακών πωλήσεων στην ΕΕ.


Πηγή: skai.gr