Εκδήλωση για τα βαρυτικά κύματα στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Εκδήλωση με αφορμή την σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τα βαρυτικά κύματα, διοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στις 19:00 στις εγκαταστάσεις του Πλανηταρίου. Tι είναι τα βαρυτικά κύματα; Γιατί η ανίχνευσή τους αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις όλων των εποχών;

Απάντηση σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα θα δοθούν στην επίκαιρη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:00. Συνδιοργανωτές είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και προσκεκλημένος ομιλητής ο Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν ή ασχολούνται με την Φυσική και εν γένει τις θετικές επιστήμες, αλλά και σε εκείνους που επιθυμούν να ενημερωθούν έγκυρα για την νέα αυτή ανακάλυψη.



Η διάλεξη πραγματοποιείται με αφορμή την ανακοίνωση, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Πανεπιστήμια Caltech και MIT και την ερευνητική κοινοπραξία LIGO, ανακάλυψης βαρυτικών κυμάτων, ανεπαίσθητων ρυτιδώσεων στον «ιστό» του χωροχρόνου, τα οποία δημιουργήθηκαν από την σύγκρουση δύο μαύρων οπών, περίπου 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά. Η ανακάλυψη αυτή, εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και από ανεξάρτητους ανιχνευτές, θα δώσει το έναυσμα για μια νέα εποχή στην Αστρονομία.

Για την σπουδαιότητα της ανακάλυψης ο Karsten Danzmann, διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Plank Βαρυτικής Φυσικής, αλλά και στο Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Leibniz της Γερμανίας, δήλωσε ότι«πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά απευθείας ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, για την πρώτη στην ιστορία άμεση ανίχνευση μαύρων οπών και συνάμα μία ακόμη επαλήθευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, αφού οι ιδιότητες αυτών των μαύρων οπών συμφωνούν επακριβώς με όσα προβλέπει γι’ αυτές η θεωρία του Αϊνστάιν, που διατυπώθηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν».



Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων), στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Σάββατο, ώρες: 09:00-16:00).

Πηγή: skai.gr