Η ανθρωπότητα αποχαιρετά τον «γητευτή» των κομητών Philae

Σε «αιώνιο ύπνο» φαίνεται ότι έχει πέσει πλέον το μικρό ρομπότ Philae, που το Νοέμβριο του 2014 έκανε ένα τεράστιο βήμα για την επιστήμη, γινόμενο το πρώτο σκάφος ανθρώπινης κατασκευής που προσεδαφίστηκε σε κινούμενο κομήτη.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) το Philae δεν έχει επικοινωνήσει με το μητρικό σκάφος Rosetta εδώ και οκτώ μήνες, από τις 9 Ιουλίου 2015, και αντιμετωπίζει συνθήκες που από τις οποίες «είναι απίθανο να ανακάμψει».

«Οι πιθανότητες τις Philae να επικοινωνήσει με την ομάδα μας [...] δυστυχώς πλησιάζουν το μηδέν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που παρακολουθούν τη Philae, Στέφαν Ούλαμεκ. «Δεν στέλνουμε εντολές πλέον και θα με εξέπληττε πολύ αν λαμβάναμε ξανά κάποιο σήμα».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σώμα του μικρού ρομπότ είναι καλυμμένο με σκόνη από τον κομήτη 67P/Churyomov-Gerasimenko, και συνεπώς ακόμα κι αν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο δεν μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του με ηλιακή ενέργεια.

Το Philae έχει πέσει πολλές φορές σε παρατεταμένη «χειμερία νάρκη» έως σήμερα, όμως πλέον οι ευρωπαίοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το ρομποτάκι δεν μπορεί να ανακάμψει σαν τις προηγούμενες φορές.

Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για το Philae είναι πλέον ελάχιστες, το ρομποτάκι έχει κατορθώσει να στείλει στη Γη υπερπολύτιμα στοιχεία για τη σύσταση και τη μορφή του κομήτη 67P, που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση των κομητών – που ενδεχομένως είναι υπεύθυνοι για την έλευση νερού στον πλανήτη μας.
Πηγή: skai.gr