Κλείσιμο

Νέα SpaceX προσπάθεια προσνήωσης πυραύλου σε ρομποτική πλατφόρμα

Η SpaceX μετά την επιτυχημένη προσγείωση επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού πυραύλου επιχειρεί για δεύτερη φορά να γράψει ιστορία με την προσνήωση του πυραύλου της σε ρομποτική, μη επανδρωμένη πλωτή πλατφόρμα.

Η νέα προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ο πύραυλος Falcon 9, ο οποίος θα έχει δορυφόρο παρακολούθησης ωκεανού της NASA, θα εκτοξευθεί από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Δύο λεπτά μετά από την εκτόξευση του πυραύλου, το πρώτο κομμάτι του θα αποκολληθεί, θα στρίψει, θα ενεργοποιήσει τους κινητήρες του για να επιβραδύνει την πτώση, θα βγάλει έξω τα «πόδια» του συστήματος προσγείωσης και θα προσπαθήσει να προσνηωθεί στην πλατφόρμα.

Έχουν ήδη προηγηθεί δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες της εταιρείας αλλά εάν η SpaceX τα καταφέρει, η ανάκτηση πυραύλων θα κερδίσει μεγαλύτερη ευελιξία ενώ θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα έξοδα του διαστήματος. 

Στο συγκεκριμένο αντικείμενο καταβάλλουν προσπάθειες ακόμα δύο εταιρείες, η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος του Amazon και η United Launch Alliance αλλά ειδικεύονται σε διαφορετικούς τομείς. 

Οι μέχρι τώρα 60 αποστολές της SpaceX έχουν κοστίσει 8 δισ. δολάρια.
Πηγή: skai.gr