Χειραγώγησαν σκουλήκια και τους άλλαξαν κεφάλια και εγκέφαλο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν σκουλήκια που έχουν κεφάλια και εγκέφαλο από άλλα είδη σκουληκιών, χωρίς να επέμβουν γενετικά, αλλά απλώς μέσω χειραγώγησης της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων τους.

Το πείραμα δημιουργίας των σκουληκιών «Φρανκεστάιν» δείχνει ότι η ανάπτυξη των έμβιων οργανισμών δεν καθοδηγείται μόνο από τα γονίδια, αφού οι επιστήμονες δεν άλλαξαν καθόλου το DNA των σκουληκιών, αλλά επενέβησαν μόνο στις πρωτεϊνες που ελέγχουν την κυτταρική επικοινωνία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Λέβιν, διευθυντή του Κέντρου Αναγεννητικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ταφτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό μοριακής βιολογίας "International Journal of Molecular Sciences", έκοψαν τα κανονικά κεφάλια ενός είδους μικρού πλατυέλμινθα σκώληκα του γλυκού νερού (Girardia dorotocephala), το οποίο έχει την ικανότητα να αναγεννήσει τους ιστούς του.

Στη συνέχεια, με κατάλληλες κυτταρικές επεμβάσεις, «καθοδήγησαν» το ακέφαλο σκουλήκι να αναπτύξει ένα νέο κεφάλι και εγκέφαλο από άλλα συγγενικά είδη, με διαφορετικό σχήμα. Οι αλλαγές είναι πάντως παροδικές στα σκουλήκια και τα κεφάλια τους σταδιακά, μέσα σε μερικές εβδομάδες, επανέρχονται σιγά-σιγά στο αρχικό σχήμα τους.

Όσο πιο πολύ απέχουν τα δύο είδη σκουληκιών στο εξελικτικό οικογενειακό δέντρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει το «δέσιμο» ενός νέου κεφαλιού με το ακέφαλο σώμα. Σε ένα προηγούμενο πείραμα, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημιουργήσει σκουλήκια με δύο (μόνιμα) κεφάλια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοια ασυνήθιστα (αν αυτή είναι η σωστή λέξη...) πειράματα επέμβασης στη φυσιολογική ανάπτυξη θα βοηθήσουν σε νέες θεραπείες για διάφορες εκ γενετής παθήσεις, καθώς και στην αναγεννητική ιατρική, η οποία φιλοδοξεί να αντικαθιστά ιστούς και όργανα που έχουν υποστεί βλάβη.
Πηγή: skai.gr