Διχοτόμηση της Hewlett-Packard μετά από 76 χρόνια

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Hewlett Packard διχοτομήθηκε την Κυριακή σε δύο μικρότερες εταιρείες: την HP Enterprise που θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες λογισμικού σε επιχειρήσεις και την HP Inc. που θα συνεχίσει την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το 2002 η Hewlett Packard ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία υπολογιστών μετά και την εξαγορά της Compaq την ίδια χρονιά. Όμως με την πάροδο του χρόνου το μερίδιο της αγοράς της HP μειώθηκε σημαντικά συμπαρασύροντας μαζί του και τα κέρδη. Άλλωστε η διάσπαση ενορχηστρώθηκε από τα ίδια τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας με τη σύμφωνη γνώμη των μεγαλομετόχων, ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία και να ανακάμψουν τα έσοδα των εταιρειών που προέκυψαν από αυτή.

Ο Μπιλ Χιούλετ και ο Ντέιβ Πάκαρντ είχαν ιδρύσει την εταιρεία τους τo 1939, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Φρέντερικ Τέρμαν, τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από τη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

Με αρχικό κεφάλαιο 538 δολαρίων και ένα γκαράζ στο Πάλο Άλτο για κεντρικά γραφεία, οι δύο νέοι επιστήμονες είχαν στρίψει ένα νόμισμα για να αποφασίσουν εάν η εταιρεία τους θα ονομαζόταν Packard-Hewlett ή Hewlett-Packard με τον Μπιλ Πάκαρντ να ευνοείται σε εκείνη την ρίψη από την τύχη. Ο Μπιλ Χιούλετ έφυγε από τη ζωή το 1996 σε ηλικία 87 ετών ενώ πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε ο θάνατος του Ντέιβ Πάκαρντ σε ηλικία 83 ετών.
Πηγή: Πηγές: Independent/ WSJ - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας